NRK Meny
Normal

– Alt er kansellert og vi får ingen informasjon

Tusenvis av turister er strandet i New York når superstormen Sandy treffer østkysten med full styrke. Fly- og kollektivtrafikken er innstilt og millionbyen holder pusten.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Norske Eva Camilla Elgstøen (25) og venninnen Eva Reppen (26) skulle fløyet hjem fra New York mandag. Men nå er alt innstilt, og de må i stedet bo hos en venninne i Brooklyn.

– Jeg så på nettet at flyene begynte å innstilles og sjekket mitt eget. Det er også kansellert, og vi har ingen anelse om når vi kan komme oss hjem igjen, forteller en fortvilet Elgstøen til NTB natt til mandag.

Direkte fra New Jersey, Maryland og New York

DIREKTE: Følg stormen «Sandy» på vei inn mot land i Maryland, New York og New Jersey.

De to er rammet av uværet som er på full fart inn mot den amerikanske nordøstkysten, og allerede har tatt livet av 66 personer på sin ferd gjennom Karibia. 375.000 mennesker har fått beskjed om å evakuere New York, før orkanen treffer land. Det antas at Sandy tidligst vil treffe østkysten av USA mandag kveld lokal tid.

Det blåser kraftig vind så langt som 80 mil fra orkanens øye, ifølge nyhetsbyrået AFP. Det betyr at millioner av mennesker kan bli rammet av flom og andre problemer Sandy bringer med seg. Sandy, som er ventet rett før ukens Halloween-feiringen i USA, har fått kallenavnet «Frankenstorm» etter romanfiguren Frankenstein, som mistet kontrollen over et monster han selv hadde skapt.

Mange er evakuert i påvente av at orkanen «Sandy» skal treffe østkysten av USA.

Slik forbereder amerikanerne seg på «Sandy»

– Tiden for forberedelser og snakk er over nå. Folk må handle, sier den føderale nødhjelpsadministratoren Craig Fugate til nyhetsbyrået AP.

Ifølge Reuters er uværet i ferd med å øke i styrke. Orkanen har nå en vindhastighet på 38,9 sekundmeter og er rundt 600 kilometer sørøst for New York, opplyser USAs nasjonale orkanvarslingssenter NHC.

Flere tusen avganger innstilt

På nordøstkysten av USA skaper den historisk store orkanen Sandy fullstendig kaos i flytrafikken. 7600 avganger er innstilt. I New York regner myndighetene med at all flytrafikk vil stanse natt til mandag og trolig ikke komme i gang igjen før tidligst tirsdag ettermiddag. Det er ventet at all flytrafikk vil bli stanset i løpet av kort tid.

Kollektivtransporten ble stanset sent søndag kveld lokal tid. I tillegg til T-banen og bussene er også regiontogene parkert. Skoler vil holde stengt mandag i både New York og Philadelphia, og det samme ligger an til å skje i Washington, Boston og Baltimore.

Ved flyplassene i og rundt byen er flere tusen flyginger innstilt.
Byens viktigste børs, New York Stock Exchange, holder stengt mandag og kanskje også tirsdag. Uværet fører også til fallende oljepriser, ifølge rapporter fra Asia mandag morgen norsk tid. Det skyldes at flere amerikanske selskaper har redusert produksjonen.

sandygater

TOMME GATER: En enslig kvinne på nedre Manhattan sent søndag kveld. Folk ser ut til å ta oppfordringen om å holde seg inne i påvente av uværet.

Foto: Reuters

Selv om det kan høres ut som en ønskesituasjon med en ekstra dag i metropolen for de norske turistene, tilsier omstendighetene at det er alt annet enn det.

– Vi får absolutt ingen informasjon og det er helt umulig å komme gjennom til flyselskapet, sier Reppen.

Hun skulle etter planen rett på jobb i Norge tirsdag morgen, men nå går de viktige møtene i vasken.

– For min del blir det en ekstra utfordring å komme tilbake til studiene i København. Det kommer til å gå med en del tid på telefonen med flyselskapet og forsikringsselskapet, sier Elgstøen.

Massiv evakuering

Flere hundre tusen mennesker fikk beskjed om å evakuere fra de mest utsatte områdene søndag kveld i frykt for rekordhøy stormflo. Orkanen sammenfaller med høyvannet, og størrelsen på uværet - som har tatt livet av over 60 mennesker på sin ferd gjennom Karibia – gjør at ekspertene spår over tre meter stormflo langs kysten.

sandymetro

INNSTILT: All kollektivtrafikk i New York er innstilt, og politiet tok søndag kveld en gjennomgang av metrostasjoner for å se etter at folk holdt seg unna.

Foto: Reuters

Særlig i millionbyen New York tar myndighetene ingen sjanser. Titusener bor utsatt til, og det er opprettet egne sentre der evakuerte kan få tak over hodet.

– Vi er heldige og kan bo hos en venninne. Nå har vi akkurat vært ute og handlet inn mat og vann, så vi skal nok klare oss greit gjennom stormen, forteller Elgstøen.

Også Sjømannskirken i New York oppfordrer folk til ikke å ta noen sjanser.

– Vi er i beredskap og vil bistå nordmenn som eventuelt trenger hjelp. Vårt råd er å følge nøye med på TV og lytte til de instruksene myndighetene gir, sier informasjonsansvarlig Annette Orre til NTB.

Nordmannen Sivert Falkeid bor på Upper East Side, og har fulgt Bloombergs oppfordringer. Allerede fredag handlet han inn vann, lommelykt og batterier. Han var i byen også da «Irene» traff New York, og sier det er rolig nå sammenliknet med da.

Satellitt-bilde av Sandy

PÅ VEI: Satelittbilde av Sandy på vei inn mot østkysten.

Foto: HO / Afp

– Da var butikkene helt rensket. Så ille er det ikke her nå - i hvert fall ikke foreløpig, sier han.

– Ikke utsett deg selv for fare

Klokken sju søndag kveld gikk fristen til myndighetene ut, og de som ikke fulgte ordren om å evakuere fra de mest utsatte områdene, måtte deretter klare seg selv. Senere på kvelden ble all kollektivtransport i New York City stanset for å unngå skader og krisesituasjoner.

– Vi håper så mange som mulig har fulgt våre råd, slik at de er i sikkerhet og ikke utsetter redningsmannskapene for unødig fare, sa New Yorks borgermester Michael Bloomberg på en pressekonferanse.

Satelittbilder fra Nasa viser hvordan orkanen «Sandy» har beveget seg og vokst de siste dagene.

NETT-TV: Satelittbilder fra Nasa viser «Sandys» ferd mot New York.

President Barack Obama har allerede satt valgkampen på vent og lover at myndighetene skal gjøre alt de kan.

– Det statene og byene ber om, skal vi stille opp med. Her er det ikke snakk om å vente på noe byråkrati, slo presidenten fast.

Følg Livestreams direktesending fra orkanområdet:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt