Hopp til innhold

«Millionmarsjen» mot Putin ventes å floppe

Dagen før Vladimir Putin blir innsatt som president, kjemper tilhengere og fiender om å ha de største demonstrasjonene i Moskvas gater.

Protester mot Putin i Vladivostok

Det var skrint oppmøte under demonstrasjonene mot de russiske makthaverne i den østrussiske byen Vladivostok søndag.

Foto: YURI MALTSEV / Reuters

Vladimir Putin vant presidentvalget i mars med overveldende margin, og mandag går han løs på sin tredje periode i sjefsstolen.

Men de mange Putin-kritikerne i landet har ikke tenkt å markere dette med jubel og hornmusikk. I ettermiddag maner de til store demonstrasjoner mot mannen og regimet som de mener jukset seg til seieren ved hjelp av omfattende valgfusk ved de siste månedenes parlaments- og presidentvalg.

Under presidentvalget tok Putin 64 prosent av stemmene i første og eneste valgomgang, mens kommunistenes kandidat tok andreplass med 17 prosent av stemmene.

Dårlig oppmøte i øst

Demonstrasjoner i Russland

Flere titalls tusen russere demonstrerte i Moskvas gater etter parlamentsvalget i desember. De beskyldte regimet for omfattende valgfusk.

Foto: YURI KADOBNOV / Afp

Opposisjonen har tidligere håpet at så mange som én million mennesker vil delta i demonstrasjonen, og dermed ta Moskva med storm med sin varslede «Millionmarsj». Men det ventes at frammøtet vil bli skuffende i forhold til ambisjonene deres.

På det meste klarte protestbevegelsen å mønstre 100.000 mennesker i Moskvas gater i vinter. Men demonstrasjonene stilnet raskt, og flere varslede demonstrasjoner i etterkant av presidentvalget har blitt avlyst på grunn av dårlig oppmøte.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har bare 10.000 russere meldt seg på søndagens demonstrasjoner via Vkontakte, som er Russlands svar på Facebook.

Eksperter forklarer dette med at protestbevegelsen er sterkt fraksjonert, og at de ikke har noen samlende lederskikkelse. Mangel på politisk oppstuss får også noe av skylda.

– Siden massedemonstrasjonene fant sted har det ikke vært noen politiske begivenheter i Russland som har kunnet framprovosere nye protester, sier den Moskva-baserte politiske analytikeren Alexei Mukhin til Reuters.

Andre sier at mange russere velger å dra ut på landet i forbindelse med langhelgfri, og at det er lite forenlig med massedemonstrasjoner.

En politikilde sier til Interfax at bare 50 personer møtte opp under demonstrasjonen som ble avholdt mot Putin i Vladivostok helt øst i Russland – en by på størrelse med Oslo. Det samme skjedde i byen Irkutsk, hvor 70 personer deltok i en demonstrasjon, hvor taket var satt til 1000 deltakere.

Russiske politistyrker

Russiske politistyrker er på plass i Moskvas gater før demonstrasjonen mot makthaverne i landet.

Foto: Mikhail Metzel / Ap

Vernepliktsverket på plass

The Moscow News skriver at det russiske vernepliktsverket vil være til stede under de varslede demonstrasjonene mot Putin. Målet deres skal være å hanke inn menn mellom 18 og 27 år som ikke har vært på militær treningsleir de siste tre årene. Disse vil bli sendt til treningsleire i Nord-Kaukasus og Baikal-området for 25 til 60 dager lange opphold.

Samtidig som demonstrasjonene skal foregå søndag, skal en regimetro organisasjon, startet opp av Putin selv, feire sin ettårsdag. De håper å mønstre 50.000 personer, og har ikke vært nødt til å søke om tillatelse til å samles.

– Dette er ikke en demonstrasjon eller en marsj, det er en stor kulturhendelse, forklarer en myndighetstalsmann, ifølge The Moscow News.

Øvelse før Russlands paradedag 9. mai

9. mai er en festdag med store parader i Russland. Sikkerhetstiltakene er nå skjerpet etter terrorangrepene i Dagestan tidligere i uken.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / Afp

Sikkerhetstiltak

Mandag innsettes Putin i en storslått seremoni, som innebefatter 30 skudds kanonsalutt og en velsignelse fra Den russisk-ortodokse kirkens leder, patriark Kirill.

Sikkerhetstiltakene er omfattende etter terrorangrepene som kostet 14 mennesker livet i Dagestan tidligere denne uken.

Myndighetene frykter at dette er begynnelsen på en ny terrorintensiv etter en relativt rolig periode.

Onsdag 9. mai feirer russerne 67-årsdagen for seieren i 2. verdenskrig, og også dette er et attraktivt terrormål. Flere ganger tidligere har militante opprørere angrepet disse feiringene. Mest kjent er drapet på den Kreml-tro Tsjetsjenia-lederen Akhmad Kadyrov under seremonien på et idrettsstadion i Groznyj i 2004.

SISTE NYTT

Siste nytt