NRK Meny
Normal

Protestene mot Putin avtar

Flere tusen russere demonstrerte nok en gang i Moskva mot valgseieren til Vladimir Putin. Men opposisjonen har blitt svekket og er mindre samlet enn før.

Russland, nye protester

Demonstranter protesterte nok en gang mot påtroppende president Vladimir Putin i Moskva lørdag.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Putins motstandere hadde håpet å få med seg over 50.000 mennesker for å demonstrere mot gjennomføringen av presidentvalget som de mener var preget av valgfusk, og der Putin fikk 63 prosent av stemmene.

Synkende deltakelse

Demonstrasjonene sees på som en viktig test på hvor sterkt opposisjonen nå står. Politiet anslår at 10.000 deltok. Arrangørene selv antar at 25.000 demonstrerte, mens en journalist fra nyhetsbyrået AFP mener at deltakerantallet er en god del lavere. Uansett hadde langt færre møtt fram i dag enn hva som var tilfellet etter parlamentsvalget før jul, da 100.000 moskovitter gikk ut i gatene.

Deltakerne i dagens demonstrasjon samlet seg i Arbat-området, ikke langt fra Kreml, og roper slagord mot Putin.

«Putin er ikke vår president» og «For et ærlig valg» var blant slagordene.

Demonstranter gikk med hvite bånd og bar hvite ballonger, et symbol på protestene som begynte 4. desember etter det omstridte parlamentsvalget, men som nå er ment for å fremheve påstander om juks under presidentvalget som Putin vant 4. mars i år.

Store politistyrker var på forhånd utplassert, og flere gater i området var blitt sperret av. Etter selve demonstrasjonen ble flere personer arrestert da de kom i klammeri med politiet.

Opposisjonslederen Grigory Yavlinsky sa til journalistene at demonstrantene må være tålmodige nå som de prøver å endre det politiske systemet.

– Hvis dette systemet tok 15 år å opprette, trenger vi minst tre til fem år til å felle det. Det er derfor vi trenger slike demonstrasjoner som vi ser i dag, sier Yavlinsky ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Se framover, ikke bakover

Demonstrantene kaller valget «en hån mot samfunnet og mot borgerrettsforkjempere». Samtidig er det på det rene at demonstrantene ikke har klart å samle seg om felles mål, og de mangler et sammenhengende program.

– Opposisjonen må utvikle et program for framtiden og slutte å rope om fortiden, sier TV-journalisten Xenia Sobtjak. Hun er blant talerne under lørdagens demonstrasjon.

Utenlandske valgobservatører, blant annet fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid (OSSE) sier det ikke er tvil om at presidentvalget var «tilrettelagt» til fordel for Putin, og at det har forekommet flere tilfeller av valgfusk.

Les også: Prislapp på Russlands nye forsvar: 4.600.000.000.000 kroner

Les også: – Valget blir ingen søndagstur for Putin

Det var også demonstrasjoner mot Putin i St. Petersburg med rundt 250 deltakere. Demonstrantene hadde ikke søkt politiet om tillatelse, og rundt 20 personer ble arrestert.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt