Hopp til innhold

«Julestjernen» synlig for første gang på 800 år

For første gang siden middelalderen blir Jupiter og Saturn så nær hverandre at de ser ut som en vaskeekte julestjerne.

ky_Xi5v5zlY
Foto: Science Photo Library / Science Photo Library

Det ligger an til å bli en annerledesjul i år, men noen oppturer kan vi vente oss. For eksempel kommer mennesker over nesten hele verden til å oppleve et aldri så lite astronomisk julemirakel.

Den 21. desember skal nemlig solsystemets to største planeter, Jupiter og Saturn, forme det som kommer til å ligne på en dobbeltplanet. Hendelsen, som vil bli synlig fra jorden, har fått navnet «Julestjernen».

Det melder Fox News.

For når to himmellegemer møtes i det forskerne kaller en planetarisk konjunksjon, kan det se ut som et mer lyssterkt objekt. Som Betlehemsstjernen.

800 år siden sist

21. desember er det dessuten vintersolverv. Det er den lengste natten i året, hvor solen snur og det går mot lysere tider.

– Du må tilbake til mars 1226 for å se noe slikt på nattehimmelen, sier astronom Patrick Hartigan ved Rice University i en uttalelse.

Jupiter og Saturn har nærmet seg hverandre siden i sommer.

Mellom 16. og 25. desember vil det være mindre enn diameteren til en fullmåne som skiller dem, og 21. desember kommer de til å se ut som en dobbeltplanet.

Dessverre for nordmenn blir dobbeltplaneten vanskelig å se fra Norge. Best sjans er sør i Sør-Norge fra rundt klokken 17.00, dersom du har helt fri sikt mot vest.

Rundt Oslo vil planetene da ligge 3,5 grad over horisonten, som tilsvarer en håndsbredd med utstrakt arm, ifølge nettstedet heavens-above.com.

4m9vU7ZJfJk

Illustrasjonsbilde. Figurer av de tre vise menn.

Foto: Frank Rumpenhorst / AP

Betlehemsstjernen

Ifølge phys.org er det ikke bare julestjernen i 2020 som egentlig er det forskerne kaller en planetarisk konjunksjon.

Nettstedet skriver at det lenge har versert en teori om at den faktiske julestjernen som lyste opp nattehimmelen da Jesus ble født – i hvert fall ifølge bibelen – var det samme.

To år etter at Jesus ble født, og julestjernen viste veien for de tre vise menn, skjedde nemlig en sjelden konjunksjon av Jupiter, Venus og en stjerne som heter Regulus, ifølge phys.org.

Selv om det har gått 800 år siden sist gang mennesker fikk se en julestjerne, kommer det ikke til å ta 800 år til neste gang.

Faktisk skal neste konjunksjon av de to planetene skje «allerede» i mars 2080 – altså om 60 år.

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump kan vinne valget i 2024. Vi har snakket med to av de som var hans nærmeste medarbeidere om hva en ny presidentperiode med Donald Trump vil bety
Programleder Eline Buvarp Aardal.

Tidligere topprådgiver om fire nye Trump-år: Som sist, bare verre

NRK har spurt tre republikanske ringrever: Hvordan blir en runde to med Trump?