«Jacko» topper alle salgslister

Popkongens død har ført til at han igjen troner på toppen av salgslistene. Plateselskapet melder om tomme lagre.

Michael Jackson-plater
Foto: SIMON DAWSON / AP

– Etterspørselen kom umiddelbart etter dødsfallet, sier strategisk markedsdirektør i Sony BMG Norge Fred Engh til NRK.no.

Han anslår at de har solgt rundt 20.000 Michael Jackson-plater de siste dagene.

Tomme lagre

I forbindelse med Jacksons nært forestående konsertmaraton i sommer, hadde selskapet allerede trykket opp en del ekstra, men Engh sier at det felles skandinaviske lageret på langt nær klarer å dekke etterspørselen:

– Vi er helt tomme på mange av utgivelsene, sier Engh og legger til at gamle klassikere som «Bad», «Thriller» og «Off the wall» har solgt bra.

Michael Jackson har ikke kommet med nytt materiale siden i 2001 da salgsfloppen «Invincible» kom ut.

Sony slapp i dag samleboksen «The Collection», men ifølge Engh er hele førsteopplaget på 3000 plater allerede revet bort fra butikkene.

– Mer texas enn Lennon

Engh sier at de kommer til å trykke opp flere plater for å dekke etterspørselen, men at det ikke kommer til å gjøres noe markedsføringsanstøt fra plateselskapets side:

– Det gjør vi av respekt for det som har skjedd. Men vi vil prøve å dekke opp så godt vi kan, sier Engh som ikke kan huske en lignende etterspørsel etter et artist-dødsfall.

– Jeg er jo så gammel at jeg husker John Lennon og «Double fantasy» som kom ut det året han døde. Men det er mer texas denne gangen. Du skal lete lenge etter makan til hysteri som er rundt Michael Jackson sier Engh.

Fyller hele topp 10

Michael Jackson har også gjort storeslem når det gjelder digital nedlasting av enkeltspor de siste dagene, skal vi tro topplistene fra musikkgiganten Itunes store.

Michael Jackson topper Itunes

Michael Jackson topper Itunes-listene.

Foto: Skjermdump: Itunes music store

Med unntak av Irland og Japan, er Jackson godt representert på topplistene når det gjelder enkeltsanger. I USA er 8 av 10 listeplasseringer okkupert av Kongen av pop, mens den norske Itunes-topplista har tre av Jacksons sanger inne på topp 10.

Ser man på bestselgerlista for album topper Michael Jackson i samtlige land som selger musikk gjennom Itunes, bortsett fra Japan hvor høyeste plassering er en andreplass.

Topplasseringen innehas i de fleste land av samleplata «The essential Michael Jackson» fra 2005 og «King of pop» fra 2005.

I Nederland finner man utelukkende Jackson-plater på hele bestselgerlista.

Her hjemme er Jackson inne med sju plater på Itunes-lista i selskap med Postgirobygget, A-ha og Hallelujahkameratene.

SISTE NYTT

Siste nytt