Hopp til innhold

Gaza-skipet kom til Ashdod i Israel

Utenriksdepartementet bekrefter at skipet «Estelle», som var på vei til Gazastripen, ble bordet av den israelske marinen lørdag formiddag.

ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT-GAZA-FLOTILLA

Skipet «Estelle» her ved havnebyen Ashdod i Israel. «Estelle» var på vei til det palestinske området Gazastripen med propalestinske aktivister og bistandsmateriell som fotballer, barnebøker og medisinsk utstyr da den ble bordet av israelske soldater.

Foto: Jack Guez / Afp/NTB Scanpix

Eskortert av to israelske marinefartøyer kom Gaza-skipet til
havnebyen Ashdod sør i Israel sent lørdag kveld, melder nyhetsbyrået AFP.

Det har vært fire nordmenn om bord i Estelle, deriblant stortingsrepresentant Aksel Hagen fra SV. De tre andre nordmennene er Herman Elias Reksten, Nils Johan Sjøstrøm og Jan Petter Hammervold.

Blant passasjerene er også parlamentarikere fra Spania, Sverige og Hellas. Tre israelere er også om bord.

– Under angrep

Maskerte israelske soldater tok seg lørdag om bord i skipet.

– Dette skjedde langt ute i internasjonalt farvann og utenfor det Israel kaller sin sikkerhetssone, sier Mikael Lofgren som er pressetalsmann i organisasjonen Ship to Gaza.

Ingen skal ha blitt skadd i aksjonen, melder nyhetsbyrået AF.

– «Estelle» er nå under angrep. Jeg har nettopp fått beskjed over telefon, sa organisasjonenes talskvinne, Victoria Strand, til AFP lørdag formiddag.

Det har vært kjent at aktivistene trolig ville bli stanset av israelske soldater før de ville nå Gazastripen.

– Bordet av maskerte soldater

Torstein Dahle

Israel oppfører seg som pirater. Det er uholdbart at Norge ikke foretar seg mer overfor Israel, sier Torstein Dahle, lederen i kampanjeorganisasjonen Ship to Gaza Noway.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

– Det siste vi har fått vite er at de er bordet av maskerte israelske soldater. Mer enn 10 israelske båter omringer «Estelle» og det israelske utenriksdepartementet har da sagt at båt og mannskap vil bli tatt inn til Ashdod, som er en israelsk havneby.

Det forteller Torstein Dahle, som er leder i Ship to Gaza Norway.

Han forteller at passasjerene vil bli bedt om å undertegne en erklæring om at de har prøvd å ta seg ulovlig inn til Israel.

– Men det er bare tull, for de er i internasjonalt farvann og de har aldri ønsket å komme til Israel. Hvis de undertegner vil de bli sendt rett hjem og hvis de ikke undertegner så vil de bli stilt for israelsk rett. De har vært fulgt av israelsk marine i en del timer, men akkurat nå er det dessverre så absolutt slutt på idyllen, sier han til NRK.

NRK har lørdag ikke lykkes i å komme i kontakt med Hagen, men SV-leder Audun Lysbakken skriver i en e-post at Hagen er om bord på «Estelle» med hans fulle støtte.

– Jeg holder israelske myndigheter ansvarlig for hans og de andre aktivistenes sikkerhet, skriver Lysbakken.

Den finske seilbåten Estelle, med fire nordmenn om bord, var på vei til Gazastripen med blant annet fotballer, barnebøker og medisinsk utstyr da den lørdag ble bordet av israelske soldater.

Skipet 'Estelle' ved en havn i Napoli, italia før avreise til Gaza 6. oktober.

UD bekrefter bording

Det norske utenriksdepartementet bekreftet at israelsk marine har bordet skipet.

– Vi har vært i kontakt med israelske myndigheter som har bekreftet overfor oss at skipet er bordet, sier pressevakt i UD, Frode Andersen, til NRK.no.

Han forteller at UD nå er i kontakt med myndighetene i landet om videre oppfølging i saken.

– Vi er kjent med at skipet nå blir tatt til land i israelsk havneby, og at nordmennene, i likhet med resten av passasjerene, er anholdt. Så får vi se hva som skjer derifra.

UD har ikke vært i kontakt med de norske passasjerene, men vil be israelske myndigheter om ordinær konsulær tilgang til nordmennene så snart skipet legger til land.

– Det innebærer mulighet til å besøke dem og påse at de blir godt behandlet og har de de trenger av livsnødvendigheter. Dersom de får formelle anklager mot seg og dette blir en straffeprosess, vil vi også påse at juridiske rettigheter ivaretas, som å få oppnevnt forsvarer opplyser Andersen.

PALESTINIANS ISRAEL/GAZA

Skipet Estelle under et stopp i Napoli i Italia på vei mot Gazastripen. Skipet ble bordet av israelske militære før det nådde målet.

Foto: STRINGER / Reuters

– Israel oppfører seg som en pirat

Torstein Dahle i Ship to Gaza Norway mener det er uholdbart at norske myndigheter ikke vil foreta seg noe mer.

– Konsulær bistand er ikke nok. Det er veldig beklagelig overfor de fire uskyldige nordmennene det gjelder. UD må kreve at Israel setter passasjerene fri øyeblikkelig, sier Dahle som har protestert overfor UD på myndighetenes håndtering av saken.

Israel ga fredag beskjed om at soldater ville borde skipet natt til lørdag i internasjonalt farvann. Lørdag morgen meldte aktivistene at de var 70 kilometer fra Gaza, og seilte langs den egyptiske kysten.

Dahle mener Israels bording av «Estelle» kan sammenlignes med piratvirksomhet, og krever at Norge som skipsfartsnasjon retter kritikk mot slik oppførsel i internasjonale farvann.

– Israel kan ikke bare oppføre seg som en pirat og kapre en båt i internasjonalt farvann. Det er navigasjonsfrihet på verdens hav. Norge som skipsvertsnasjon pleier å engasjere seg sterkt i saker på dette området. Også nå bør norske myndigheter stå opp som en forsvarer av retten til å bevege seg fritt i internasjonalt farvann, sier lederen av kampanjeorganisasjonen.

Israels bilde av bordingen

Bilde av bordingen utgitt av Israel Defence Forces.

Foto: IDF - Israel Defence Forces

SISTE NYTT

Siste nytt