Hopp til innhold

Eide om Estelle-bordingen: – Kraftig overreaksjon

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mener israelske soldaters bording av seilbåten Estelle som var på vei til Gazastripen, er «kraftig kost».

Israelske aktivister med støtteerklæringer til Gaza

Israelske aktivister med plakater viser sin støtte til den finske seilbåten Estelle, som lørdag ble bordet og tauet inn til Israel.

Foto: AMIR COHEN / Reuters

Espen Barth Eide

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mener Israels bording av skipet 'Estelle' er en urimelig overreaksjon.

Foto: EDUARDO MUNOZ / Reuters

Den finske seilbåten Estelle, med fire nordmenn om bord, var på vei til Gazastripen med blant annet fotballer, barnebøker og medisinsk utstyr da den lørdag ble bordet av israelske soldater.

Båten ble senere samme dag tauet inn til det israelske fastlandet av israelske marinefartøyer. Ingen skal ha blitt skadd i aksjonen som skjedde i internasjonalt farvann.

– En inspeksjon i seg selv hadde ikke vært så problematisk, men det å arrestere de om bord og taue inn denne båten er en kraftig overreaksjon og langt utover det man kan si er rimelig. De hadde neppe noe ulovlig om bord, sier Eide til NTB.

Utenriksministeren har inntrykk av at mannskapet om bord blir behandlet på en god måte. Han sier at UD vil bidra med konsulær støtte til de fire norske borgerne som nå er arrestert av israelske myndigheter.

– Slike ekspedisjoner er risikofylte, og vi har frarådet nordmenn å være med på slike oppdrag. Heldigvis ser det ut til at dette har gått rolig for seg, sier Eide.

– Uholdbart at Norge ikke protesterer

Torstein Dahle i Ship to Gaza Norway mener det er uholdbart at norske myndigheter ikke vil foreta seg noe mer.

– Konsulær bistand er ikke nok. Det er veldig beklagelig overfor de fire uskyldige nordmennene det gjelder. UD må kreve at Israel setter passasjerene fri øyeblikkelig, sier Dahle som har protestert overfor UD på myndighetenes håndtering av saken.

Israel ga fredag beskjed om at soldater ville borde skipet natt til lørdag i internasjonalt farvann. Lørdag morgen meldte aktivistene at de var 70 kilometer fra Gaza, og seilte langs den egyptiske kysten.

Dahle mener Israels bording av «Estelle» kan sammenlignes med piratvirksomhet, og krever at Norge som skipsfartsnasjon retter kritikk mot slik oppførsel i internasjonale farvann.

Israels bilde av bordingen

Bilde av bordingen utgitt av Israel Defence Forces.

Foto: IDF - Israel Defence Forces

SISTE NYTT

Siste nytt