«Endeavour» klar for siste romferd

Mandag vil NASA igjen forsøke å sende romfergen Endeavour ut på sin 25. og siste ferd. Turen blir ledet av Mark Kelly, mannen til kongressmedlemmet Gabrielle Giffords.

Romferden har vært utsatt i litt over to uker, etter at det ble funnet et elektrisk problem om bord kort tid før take off.

Ferden til den internasjonale romstasjonen (ISS) blir ledet av Mark Kelly, som på Twitter også bekrefter at turen nå vil skje på mandag.

This is not a drill. I'm back in Florida for launch. Crew and I arrived at Kennedy Space Center this morning. Countdown begins 7 am tomorrow.

Mark Kelly / Twitter

Obama dropper oppskytingen

Kelly er mannen til Gabrielle Giffords, som tidligere i år ble skutt i hodet på et velgermøtet i Tucson i delstaten Arizona. Hun var på plass ved Kennedy Space Center da romfergen opprinnelig skulle ta av, og skal også følge mannens tur ut i rommet i morgen.

Også president Barack Obama og familien var til stede sist, men vil ikke komme tilbake mandag. Man håper at presidenten vil være til stede når romfergen «Atlantis» skytes opp i juli.

Giffords vil, som ved forrige oppskytingsforsøk, sitte adskilt fra de fleste andre som jobber ved Kennedy Space Center. Siden hun ble skutt har hun gjennomgått rehabilitering ved et sykehus i Houston i Texas, der Kelly har base.

Også fem andre kongressmedlemmer kommer til Florida for å være med.

Trafikkork rundt Kennedy Space Center

Det er antatt at så mange som 500.000 mennesker vil fylle veiene og småstedene rundt Cape Canaveral for å se oppskytingen, som er planlagt klokken 14.56 norsk tid. NRK.no vil sende oppskytingen direkte.

En halv million mennesker er mer enn de som fulge romfergen Discovery sin siste oppskyting i ferbuar, men langt mindre enn de som hadde tenkt å følge oppskytingen for to uker siden.

At så mange mennesker samler seg for å følge oppskytingen får også konsekvenser for en eventuell utsettelse av romferden. Vanligvis utsettes oppskytinger i én dag om det blir nødvendig, men nå vurderer NASA å eventuelt utsette oppskytingen i to dager. Grunnen er at de ansatte trenger så lang tid på å komme seg hjem, og at de må få tid til å hvile skikkelig.

Om bord i «Endeavor» er Kelly og fem andre personer. De skal ut på et 16 dager langt oppdrag for å levere utstyr verdt over 2 milliarder dollar til ISS.

Når denne turen er over gjenstår bare en siste tur for romfergen «Atlantis» før USAs romfergeprogram er over. Forrige uke fikk derfor 2000 ansatte ved NASAs oppskytningssted beskjed om at de vile miste jobben.

SISTE NYTT

Siste nytt