Hopp til innhold

«Cape Rey» først klar til å seile i januar

Washington (NRK.no): «Cape Rey», det amerikanske skipet som skal brukes til å ødelegge Syrias kjemiske våpen, vil være klart til å seile fra USAs østkyst først i begynnelsen av januar.

Kjemiske våpen i Syria

Arbeidet med å ødelegge Syrias kjemiske våpen skal starte i januar.

Foto: Uncredited / Ap

Det norske transportskipet som skal frakte våpnene ut fra Syria kan dermed komme til å måtte ha våpnene om bord i minst en uke.

Det er en sentral kilde i det amerikanske forsvarsdepartementet, Pentagon, som sier til NRK at det vil ta flere uker før «Cape Rey» er klargjort for turen over Atlanterhavet.

Skipet har gjort tjeneste i den amerikanske reservestyrken siden 1994, men i disse dager blir det utstyrt for en helt unik operasjon. Det er første gang USA tester ut et mobilt anlegg for ødeleggelse av kjemiske våpen, og i tillegg skjer det til havs.

Selve anlegget inneholder tre hydrolyseenheter og skal kunne operere over alt i verden. I tillegg til hydrolysesystemet, omfatter det aggregater som leverer strøm, et laboratorium og avfallscontainere.

Omlasting fra norsk transportskip

Amerikansk mobilt destruksjonsanlegg for kjemiske våpen

Dette er et amerikansk destruksjonsanlegg for kjemiske våpen.

Foto: HANDOUT / Reuters

For øyeblikket ligger «Cape Rey» ved Portsmouth i delstaten Virginia. Omlastingen fra det norske transportskipet som nå er på vei til den syriske havnebyen Latakia vil ikke skje i åpen sjø, men ved en havn i et land som ennå ikke er offentliggjort.

Dette fordi Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, OPCW, ikke har fått et endelig ja.

Meningen er at våpnene skal være ute av Syria før 1. januar, pakket og lastet i rundt 150 containere. Dersom «Cape Rey» seiler fra USA først i januar, kan det bli aktuelt for det norske transportskipet å ha våpnene om bord i en ukes tid før de omlastes.

Etter det NRK forstår, er det også mulig at de kjemiske våpnene vil bli losset i havn, for deretter å lastes om bord i det amerikanske skipet i løpet av 48 timer.

Representanten for det amerikanske forsvarsdepartementet, Pentagon, var for øvrig ikke villig til å diskutere andre lands bidrag. Han ville ikke engang bekrefte at en dialog er på gang med Norge, bare at «vi snakker med alle impliserte».

LES OGSÅ: USA vil ødelegge Syrias kjemiske våpen til sjøs

LES OGSÅ: – Skal ødelegge kjemiske stridsmidler på krigsskip

Sikker ødeleggelsesprosess

Teknologien er velkjent for amerikanerne, som har fulgt de samme prinsippene i forbindelse med destrueringen av sine egne kjemiske våpen i landfaste anlegg.

De giftige stoffene varmes opp og blandes med «agenter», det vil si andre stoffer som skaper kjemiske reaksjoner og bidrar til at 99,9 prosent av det som en gang var kjemiske våpen blir nøytralisert, heter det i et faktaark fra Det amerikanske forsvarsdepartementet.

Amerikansk mobilt destruksjonsanlegg for kjemiske våpen

Det er et anlegg av denne typen som trolig skal brukes om bord i «Cape Rey».

Foto: HANDOUT / Reuters

«Cape Rey» vil kun ta seg av de farligste kjemiske substansene, som sennepsgass og sarin. Det vil ta 45–90 dager å ødelegge alt, forteller vår kilde. Det vil skje i åpen sjø, men ingenting vil bli dumpet i havet. Restavfallet vil bli lagret på kommersielle avfallsanlegg, men til nå er det uvisst hvilke land og hvilke selskaper som vil ta seg av restene.

Avfallet som er blir igjen etter ødeleggelsen av Syrias kjemiske våpen vil uansett ikke være farligere enn normalt industriavfall, mener de som jobber med dette i Pentagon.

LES OGSÅ: Tror kjemiske våpen vil være ute av Syria i år

LES OGSÅ: Syrias kjemiske våpen ut på anbud

Mannskap og sikkerhet

«Cape Rey» vil ha et mannskap på 100 om bord. 60 vil være sivile representanter fra Pentagon. Kontraktører, det vil i denne sammenhengen si innleid væpnet mannskap, tar seg av sikkerheten om bord.

Kilden i det amerikanske forsvarsdepartementet ville ikke kommentere øvrige sikkerhetstiltak, som bruk av fly og marinefartøy. Men det er svært sannsynlig at hele operasjonen vil bli fulgt nøye, både fra lands og til vanns, med god hjelp fra både satellitter og fly i høyden.

SISTE NYTT

Siste nytt