Tror kjemiske våpen vil være ute av Syria i år

WASHINGTON (NRK): USAs utenriksminister John Kerry tror de kjemiske våpnene vil være ute av Syria innen utgangen av året. Det kom fram under møtet mellom utenriksminister Børge Brende og hans amerikanske kollega i Washington i går kveld.

Børge Brende og John Kerry

Tusen takk og Jeg elsker deg, sa Kerry til Børge Brende da han ble oppfordret av norsk presse til å snakke norsk. Den amerikanske utenriksministeren har tidligere bodd to år i Norge.

Foto: Gro Holm / NRK

– Norge er en fantastisk partner, en viktig NATO alliert og en stor venn av USA, sa utenriksminister John Kerry da han ønsket utenriksminister Brende velkommen her i Washington.

Børge Brende og John Kerry

John Kerry spøkte med Børge Brende om skigåing i Nordmarka fredagens møte i Washington.

Foto: Gro Holm / NRK

Han fortsatte med at Norges bidrag til verdenssamfunnet langt overgår landets størrelse.

De to møttes i rundt tre kvarter i går kveld, uten at pressen fikk mulighet til å stille USAs utenriksminister noen spørsmål. Det ble derfor Norges utenriksminister som fortalte om samtalene, som omfattet temaer som Iran, Israel-Palestina konflikten, klima og arbeidet med å fjerne alle kjemiske våpen fra Syria.

– Vi diskuterte hvordan vi skal hjelpe de ti millionene som trenger hjelp på grunn av konflikten i Syria. Hjelpen finnes på utsiden av landet, men både Assad-regimet og opprørerne hindrer den i å komme inn til de som trenger den, sa Brende.

Nei fra Norge og Albania

Både Norge og i går Albania – har sagt nei til å ta imot Syrias kjemiske våpen for ødeleggelse.

Men torsdag slapp utenriksminister Brende nyheten om at Norge stiller et transportskip til rådighet for å frakte våpnene ut av Syria, foreløpig altså uvisst hvor hen.

Den amerikanske utenriksministeren sa at han setter pris på at Norge tilbyr et sivilt frakteskip og et militært eskortefartøy til FN og Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) for å frakte Syrias kjemivåpen ut av landet.

– Han takket for det norske bidraget, sa Brende som ikke ville svare på om Kerry hadde vært skuffet over at Norge sa nei til å destruere kjemiske stridsmidler på norsk jord.

SISTE NYTT

Siste nytt