NRK Meny
Normal

– Anker kjennelsen om utlevering

Wikileaks-grunder Julian Assange vil anke kjennelsen om at han kan utleveres til Sverige til høyesterett, ifølge en kilde ved en britisk domstol.

Julian Assange

Her er Julian Assange på vei ut av retten etter at det ble besluttet at han kan utleveres til Sverige. Nå skal han ha bestemt seg for å anke kjennelsen.

Foto: ANDREW WINNING / Reuters

– The High Court har mottatt en begjæring fra Julian Assange om tillatelse til å ta saken til høyesterett, sier kilden.

Han opplyser også at saken skal opp til behandling 5. desember.

Svenske myndigheter har krevd at Assange utleveres fra Storbritannia ettersom han er innkalt til avhør i forbindelse med anklager om seksuelle overgrep mot to kvinner.

Assange har status som mistenkt i saken, men han er ikke siktet.

Må ha «allmenngyldig interesse»

For knappe to uker siden avgjorde High Court i Storbritannia at Assange kan utleveres til svenske myndigheter.

– Jeg har ikke gjort noe galt her i Storbritannia, og retten har ikke virdert faktaene mot meg i saken i Sverige. Vi vil nå vurdere våre neste steg i de kommende dagene, sa Assange i en kort kommentar til pressen da.

For at en anke skal tas til følge, må retten mene at saken er av «allmenngyldig interesse».

Assange, som ble pågrepet i Storbritannia i desember i fjor, har selv hele tiden nektet for at han har begått seksuelle overgrep i Sverige.

Frykter utlevering

Han har sagt at han frykter at svenskene vil utlevere ham videre til USA, der han frykter dødstraff for å ha publisert graverende informasjon om blant annet amerikanernes krigføring i Irak.

Assanges sitt nettsted, WikiLeaks, ble for alvor kjent i april 2010 da de publiserte videoen «Collateral murder» fra Irakkrigen. De har senere publisert hundretusener av hemmeligstemplede dokumenter fra krigene i Irak og Afghanistan, og fra det amerikanske diplomatiet, og Julian Assange er WikiLeaks' ansikt utad.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt