CIAs respons på Wikileaks: WTF

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA har nedsatt en egen arbeidsgruppe for å vurdere skadeomfanget av Wikileaks-lekkasjene.

Amerikansk etterretning og antiterrorarbeid er langt meir enn CIA.

Den amerikanske etterrretningsorganisasjonen CIA har i liten grad blitt direkte berørt av lekkasjene, men skal nå finne ut om avsløringene kan skade derse arbeid i framtiden.

Foto: SAUL LOEB / AFP

Leon Panetta

BEKYMRET: CIA-sjef Leon Panetta.

Foto: J. Scott Applewhite / AP

Varslernettstedet Wikileaks' offentliggjøring av flere hundre tusen diplomatiske notater har skapt oppstandelse i den diplomatiske verden.

Alt om Wikileaks-avsløringene

Flere av USAs ambassadører har fått sine fortrolige og hemmelighetsstemplede vurderinger av fremmede statsledere og politikere brettet ut i internasjonale medier, og mye av maktspillet som har foregått i kulissene, har blitt løftet fram i lyset.

Frykter vanskeligere rekruttering

Nå har den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA (Central Intelligence Agency) begynt sin egen utredning av hvordan lekkasjene kan påvirke deres arbeid, skriver avisen Washington Post.

Gruppen som skal utrede ringvirkningene får navnet Wikileaks Task Force, forkortet WTF.

En av organisasjonens hovedbekymringer skal være om dokumentlekkasjene kan gjøre det vanskeligere å rekruttere informanter og agenter i framtiden.

– CIA-sjefen har bedt arbeidsgruppa om å undersøke hvorvidt den siste offentliggjøringen av Wikileaks-dokumenter kan påvirke organisasjonens internasjonale forhold eller operasjoner, sier CIA-talsmann George Little til avisen.

Ikke berørt av lekkasjene

CIA har selv i liten grad blitt berørt av de omfattende lekkasjene. Hovedgrunnen er at organisasjonen har vært tilbakeholdne med å utveksle informasjon med andre etterretningsorganisasjoner og internasjonale alliansepartnere.

Så sent som for to år siden avslo organisasjonen en forespørsel om å gjøre flere av sine etterretningsrapporter tilgjengelige på det amerikanske forsvarsdepartementets nettverk SIPRNET.

Den 22 år gamle etterretningsoffiseren Bradley Manning, som er tiltaltfor å ha lekket hemmelige dokumenter til Wikileaks, var blant dem som hadde tilgang til SIPRNET.

Nettstedets talsmann, australieren Julian Assange, avventer nå en mulig utlevering fra Storbritannia til Sverige, der han er tiltalt for to tilfeller av voldtekt. Selv frykter Assange at USA er i ferd med å forberede en spiontiltale mot ham.

Les også: Assange: Har aldri hørt om Manning | Assange møtte pressen i London

SISTE NYTT

Siste nytt