Hopp til innhold

– Vurderer norsk styrke til Mali

– Norge kan komme til å sende soldater til Mali for å hindre at ekstreme islamister får et oppmarsjområde, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Fransk soldat i Mali

Franske styrker slåss mot ytterliggående islamister i Nord-Mali. Norge vurderer også å bidra.

Foto: ISSOUF SANOGO / AFP

Det er ikke tatt noen beslutning om et militært bidrag, men utenriksministeren sier til Aftenposten at «det kan godt hende at vi skal bidra militært i Mali».

Frankrike har over 2100 soldater på bakken i Mali, og franske jagerfly har bombet islamistmål i nord i flere ganger. Foreløpig er 1000 vestafrikanske soldater utplassert. Totalt skal styrken komme opp i 3000.

Les også: Opprørerne på flukt i Mali

Storbritannia har krevd et globalt svar etter terrorangrepet mot gassanlegget In Amenas i Algerie.

Treningsstyrke

Espen Barth Eide sier at det kan være aktuelt å bidra med soldater til en EU-styrke som skal trene den regionale afrikanske styrken som har begynt å komme til Mali.

Han vil hindre at ekstreme islamister får fotfeste i Nord-Mali, men sier at terroren i Algerie ikke må virke inn på vurderingen av Norges eventuelle deltakelse.

– All erfaring viser at områder utenfor statlig kontroll blir et oppmarsjområde for terrorister, sier Espen Barth Eide.

Svensk forespørsel

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier til NTB at Norge har fått en uformell henvendelse fra Sverige om muligheten for å bli med i et nordisk samarbeid om å bidrag til den styrken EU skal sende, og som skal trene maliske soldater.

– Dette er det interessant å vurdere å bli med på, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til NTB.

Forsvarsministeren sier at mye avhenger av hva denne styrken til slutt blir utformet som.

– Noe av utfordringen er jo at vi ikke sitter rundt bordet der dette blir diskutert. Det gjør det litt krevende for oss. Men vi har sagt flere ganger at vi er interessert i et samarbeid med våre nordiske naboer. Dette er jo land vi fra før av samarbeider godt med. Så må vi vurdere mer konkret hva denne styrken går ut på. Slik det ser ut nå blir det et opplæringsbidrag – som kommer i tillegg til FN-operasjonen som etter hvert skal bli afrikanskledet, sier Strøm-Erichsen.

Les også: «Ny» front i krigen mot terror

Les også: Lovet 5800 soldater til Mali - 100 er kommet frem

Britene vurderer

Storbritannias statsminister David Cameron sa i London i dag at britene vil vurdere å utvide hjelpen til den franske malistyrken.

– Vi vil se på mulighetene for å gi bistand til transport og overvåkning, sa Cameron i Underhuset.

Storbritannia har allerede stilt to transportfly til franskmennenes rådighet.

Egypt kritisk

Egypts president Mohamed Morsi har en annen oppfatning, og tar sterk avstand fra Frankrikes og andre lands intervensjon mot islamistene i Mali.

– Vi godtar ikke den militære intervensjonen i Mali i det hele tatt, for den vil fyre opp under konflikten i hele regionen, sa Mursi ved åpningen av et økonomisk toppmøte i Riyadh i Saudi-Arabia.

– Vi godtar ikke ekstremisme, vold, aggresjon, men vi vil heller ikke ha et nytt blodbad, sa Mursi, som kommer fra Det muslimske brorskap i Egypt.

SISTE NYTT

Siste nytt