Opprørerne på flukt i Mali

De militante islamske opprørsstyrkene i Mali skal ha forlatt mange av stillingene sine og trekker seg nå tilbake til fjellene nord i landet.

Franske soldater i Mali

Franske soldater like ved elven Niger i Mali søndag, cirka 260 kilometer nordøst for hovedstaden Bamako. En talsmann for de franske styrkene sa søndag at de var i ferd med å avansere mot nordøstover mot de militante islamistene.

Foto: ISSOUF SANOGO / AFP

Opprørerne samler seg nå i fjellregionen Kidal helt nord i Mali mot grensen til Algerie.

Kidal-regionen var den første regionen opprørsgruppene, som bestod av militante islamister og tuaregiske separatister, fikk kontroll over i mars i fjor.

Området ligger rundt 1500 kilometer nord for Malis hovedstad Bamako.

Flykter fra franske styrker

Det er de franske styrkenes fremrykning som gjør at opprørerne trekker seg tilbake.

Fransk soldat i Mali

En fransk soldat i ferd med vedlikehold på tanksen sin i Niono, cirka 400 kilometer nord for hovedstaden Bamako.

Foto: ISSOUF SANOGO / AFP

Hittil har det vært få trefninger på bakken mellom franske styrker og opprørerne, men franske fly har en rekke ganger bombet opprørerne.

I stedet ser det ut til at de militante islamistiske opprørerne trekker seg tilbake til fjellene der de lettere kan forskanse seg mot både bakke – og flyangrep.

Flere lover støtte

Etter gisselaksjonen i Algerie ser flere vestlige land med økende frykt på terrortrusselen fra islamister i det nordlige Afrika og lover støtte til de franske styrkene.

Maliske regjeringssoldater

Maliske regjeringssoldater inspiserte lørdag biler som er tatt fra opprørerne under kamper ved Konna i det sentrale Mali.

Foto: Harouna Traore / AP

– Dette er en global trussel som krever et globalt svar. Det vil kreve et svar som kan ta år eller tiår heller en måneder, sa den britiske statsministeren David Cameron søndag i et intervju med BBC.

Storbritannia bistår de franske styrkene med to transportfly, som frakter tungt fransk utstyr til den maliske hovedstaden Bamako, skriver The Daily Telegraph.

Det skal imidlertid ikke settes inn britiske soldater på bakken, ifølge Cameron.

SISTE NYTT

Siste nytt