NRK Meny
Normal

– Voldsomme kamper i Damaskus

Hovedstaden i Syria opplever nå noen av de verste kampene innenfor byens grenser så langt under opprøret i landet.

Røyk stiger opp etter eksplosjon i Damaskus

Det skal være kraftige kamper mellom opprørere og regjeringsstyrker i Damaskus. Her fra en ekspolsjon i byen for tre uker siden.

Foto: HANDOUT / Reuters

Det er kraftige sammenstøt mellom regjeringsstyrker og opprørere i bydeler sør i Damaskus, ifølge vitner Reuters har snakket med.

Det er nå kamper i den fattige bydelen al-Tadamon etter at det i hele natt var sammenstøt i den nærliggende bydelen Hajar al-Aswad.

– Kraftige skuddsalver høres fra området, og det stiger røyk opp derifra. Det er allerede noen sårede, og beboere prøver å flykte fra området, sier aktivist Samir al-Shami til Reuters, mens han viser videobilder av røyken som stiger over horisonten.

- Det er også pansrede kjøretøy på vei mot den sørlige delen av nabolaget, legger han til.

– Borgerkrig

Kampene i hovedstaden kommer dagen etter at Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) klassifiserte konflikten i Syria som full borgerkrig, ettersom kampene hadde spredt seg fra byene Homs, Hama og Idlib.

Den humanitære organisasjonen har tidligere klassifisert volden i Syria som en avgrenset borgerkrig mellom regimestyrker og væpnede opposisjonsgrupper.

Nå har kampene derimot spredt seg til andre områder i landet, noe sammenstøtene i hovedstaden er et eksempel på, og Røde Kors mener nå at volden møter deres kriterier for borgerkrig. De skal nå informere sidene i krigen om sine analyser og deres lovlige forpliktelser.

ICRC er ifølge Genèvekonvensjonene talsmann og vokter for krigens folkerett. Det legges derfor stor vekt på ICRCs uttalelser når man skal bedømme om volden i et land har utviklet seg til en væpnet konflikt.

17.000 drepte

Voldshandlingene søndag skjer i tillegg tre dager etter angrepet på landsbyen Tremseh i Syria, der 200 mennesker angivelig ble drept.

Et observatørteam fra FN var på plass i Tremseh lørdag ettermiddag. Der konkluderte de med at angrepet på landsbyen var rettet mot husene til opprørere.

Regimet i Syria slo ned på opprøret som startet i mars i fjor med makt. etter hvert har også opposisjonsgrupper grepet til våpen i kampen mot regimet.

Ifølge aktivistgruppa Syrian Observatory for Human Rights er rundt 17.000 mennesker drept siden opprøret startet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt