– Virker som om Obama vil utvide krigen

Forespørselen om fullmakt til å føre krig mot terrorgruppen IS tyder på at president Obama har planer om en bredere krigføring i Syria og Irak, tror seniorforsker Sverre Lodgaard.

Obamas tale om IS

President Barack Obama ba i dag kongressen gi ham fullmakt til om formell tillatelse til å bruke militærmakt mot IS i Irak og Syria i tre år framover.

Det er første gang siden 2002 at en amerikansk president har bedt kongressen om fullmakt til å føre krig. Da var det president George W. Bush som ba om fullmakt til å angripe Irak.

– Fullmakten vi la frem i dag åpner ikke for en større bakkekrig i Syria og Irak, sa Obama da han talte til det amerikanske folk på TV i kveld.

Han gjorde det imidlertid klart at det kunne bli aktuelt å bruke spesialsoldater på bakken i enkelte situasjoner.

Biden, Obama og Kerry

President Barack Obama var flankert av visepresident Joe Biden (t.v.) og utenriksminister John Kerry da han talte om IS.

Foto: JIM WATSON / AFP

– Mer enn luftangrep

– Det virker som Obama vil åpne opp for en utvidelse av krigen, sier seniorforsker og tidligere direktør ved Norges Utenrikspolitiske Institutt (NUPI), Sverre Lodgaard, til NRK.

Sverre Lodgaard

Sverre Lodgaard, seniorforsker og tidligere direktør ved Norges Utenrikspolitiske Institutt (NUPI).

Foto: Nupi / NRK

Han oppfatter uttalelsene om begrenset bruk at bakkestyrker som et tegn på at USA vil ha flere muligheter i kampen mot IS.

– Han ønsker tydeligvis en litt bredere krigføring enn bare luftangrep, sier Lodgaard.

– Har konsultert med kongressen

Obama sa at han har konsultert med både republikanere og demokrater i kongressen om formuleringene i forslaget til fullmakt.

– Det er verdt å huske på at Obama har bred støtte i det amerikanske folket for kampen mot IS. Etter at det ble kjent i går at gisselet Kayla Mueller er død i IS-fangenskap er nok stemningen skrudd ytterligere opp, sier Lodgaard.

Enkelte kongressmedlemmer, særlig blant demokratene, har allerede vært skeptiske til den foreslåtte fullmakten.

– Vi har noen legitime spørsmål om dette åpner for et smutthull som gjør at vi kan ende opp i en ny storkrig, sier demokratenes leder i Senatet, Dick Durbin.

Sverre Lodgaard har forståelse for at ikke Obamas forsikring om at eventuelle bakkeoperasjoner skal være begrensede, blir trodd av alle.

– Skeptikerne har hele tiden sagt at det ene tar det andre. De viser til tidligere kriger, hvor man har kommet på en såkalt «slippery slope», en glatt sklie, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt