NRK Meny
Normal

– Flotilla-båter vil angripe soldater med svovelsyre

Den israelske hæren (IDF) hevder flere av båtene som vil ta seg til Gaza sjøveien er lastet med svovelsyre, og at aktivistene planlegger å bruke det som et våpen mot israelske soldater.

Video Forsinkelser for Gaza-konvoi

Den israelske hæren hevder aktivister ombord på Gaza-konvoier vil bruke svovelsyre mot soldatene.

Foto: Nyhetsspiller

– Vi vet at dette er tilfelle, og at det gjelder to av båtene eller flere. Jeg kan imidlertid ikke si hvorvidt båten med de norske aktivistene er blant de som har syre i lasten, sier talsmann for IDF kaptein Bjørn Hermann til Aftenposten.no.

Arrangørene av Gaza-flotillaen har lastet minst to av skipene med svovelsyre, hevder den israelske hæren (IDF).

Aftenposten skriver at opplysningene skal stamme fra israelsk etterretning, ifølge IDF.

Avviser påstandene

Georg Morland, leder for Ship to Gaza Norway, avviser blankt påstandene fra den israelske hæren.

– Jeg har hørt disse påstandene, og de er grunnløse og helt uten rot i virkeligheten. Vi stiller ikke med slike ting, det er i strid med alle våre prinsipper. Vi er en humanitær aksjon, og har sluttet oss til ikkevoldsprinsippet. Å angripe noen på denne måten ville være stikk i strid med dette, sier Morland til Aftenposten.no.

Han kan ikke si med sikkerhet at ingen av båtene inneholder svovelsyre.

– Jeg har jo ikke vært om bord og sjekket alle båtene, og kan ikke si at det ikke finnes. Men jeg har vært med på planleggingen, og ut fra alt som er sagt og som hver eneste passasjer har skrevet under på, har ikke dette rot i virkeligheten, sier Morland.

– Ikke overraskende

Eirik Veum

NRKs Eirik Veum i Israel sier at situasjonen foreløpig er uoversiktelig.

Foto: Anders Brekke / NRK

NRK-journalist Eirik Veum som er stasjonert i Israel sier det ikke er overraskende at en sånn opplysning kommer fram dagen før konvoien drar frå Aten.

– Israelerne kan jo komme med en slik opplysning for å forsvare en eventuell aksjon mot aktivistene.

Er informasjonen til å stole på?

– Situasjonen er ganske uoversikteleg nå. Men israelske militære kilder sieer det er funnet svovelsyre ombord på den amerikanske båten. Vi kan ikke være sikker på om dette stemmer, etterretninngsopplysninger kan også være gale, sier Veum til NRK.no.

Utsatt for sabotasje

Syv norske aktivister gjør seg nå klare til å reise mot Gaza i en av båtene i flotillaen. Mandag skal de ha blitt utsatt for sabotasje.

– Propellakselen på passasjerbåten som vi skal reise med er saget av. Dette har skjedd under vann så det må ha blitt brukt dykkere, opplyser Rødt-profilen Torstein Dahle, som er leder og talsmann for den norske delegasjonen til Dagbladet.no.

Dahle mener sabotasjen ikke vil få noen stor konsekvens for aksjonen med unntak av en forsinkelse på et par dager.

Sterkt etsende

Flotillaen, som vil forsøke å bryte den israelske sjøblokaden av Gaza, består av et sted mellom ti og femten skip som etter planen setter seile fra Athen så snart det lar seg gjøre.

– Svovelsyre er et biprodukt som ofte brukes i landbruk. Det er vanskelig å tenke seg hva annet aktivistene skal bruke til syren til, om ikke i et angrep mot israelske soldater, sier kaptein Hermann.

Svovelsyre er en sterkt etsende syre med negative helseeffekter. Den brukes blant annet i stålindustri, petrokjemisk industri, i kunstgjødsel og i produksjon av sprengstoff.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt