– Norske myndigheter har ikke gjort nok for å stanse konvoi-deltagere

Israelsk UD mener at norske myndigheter ikke har gjort nok for å stanse at nordmenn deltar i den nye Gaza-konvoien.

Video Talsperson Yigal Palmor i israelsk UD mener Norge kunne ha gjort mer for å stanse nordmenns deltagelse i Gaza-konvoi

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Talsperson Yigal Palmor i israelsk UD mener Norge kunne ha gjort mer for å stanse nordmenns deltagelse i Gaza-konvoi

– Absolutt, svarte talsperson Yigal Palmor fra det israelske utenriksdepartementet, på spørsmål fra NRK om norske myndigheter burde ha gjort mer for å hindre norsk deltagelse.

– Men jeg sier ikke eksakt hva de bør gjøre eller hvordan de bør gå frem. Vi gir ikke råd om innenriksspørsmål til noen regjeringer, forklarte Palmor i Jerusalem tirsdag.

– Mer generelt mener jeg den norske regjeringen kan være mer forståelsesfull overfor Israels standpunkter, politikk og verdenssyn.

Vil hindre konvoien

Israelerne er i sin fulle rett til å bruke militære midler for å stoppe Gaza-konvoien, mener Palmor.

Aktivistene skal seile fra Aten i et forsøk på å bryte Israels blokade av Gaza.

Ved fjorårets forsøk på å bryte blokaden ble ni personer med tyrkisk bakgrunn drept da israelske soldater bordet et av skipene i konvoien. Israel har hele tiden hevdet at personene var bevæpnet, og at de gjorde motstand mot soldatene.

(Saken fortsetter under bildet)

Mavi Marmara

Israelske spesialstyrker bordet en konvoi bestående av seks sivile skip i internasjonalt farvann i Middelhavet den 31. mai 2010. Ni aktivister ble skutt og drept da israelske marinesoldater bordet dette fartøyet, Mavi Marmara.

Foto: MAARIV / Reuters

Palmor mener det ikke er noen grunn til at noen som deltar i årets konvoi skal bli drept, skadd eller fengslet.

– Så lenge passasjerene og deltagerne i konveien ikke tyr til vold, vil det selvfølgelig ikke være noe vold fra vår side. Det skal ikke være det, forsikret han.

Alle båtene som blir stanset av israelerne vil bli tauet inn til havnebyen Ashdod ved grensen til Gaza, opplyser Palmor. Deltagerne vil i utgangspunktet bli sendt tilbake til sine opprinnelsesland med en gang.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Talsperson Yigal Palmor i israelsk UD mener påstander om sabotasje mot Gaza-konvoien er latterlige

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Talsperson Yigal Palmor i israelsk UD mener påstander om sabotasje mot Gaza-konvoien er latterlige.

Avviser sabotasje

I går kom det påstander om sabotasje mot noen av båtene i konvoien. Palmor har hørt ryktene.

– Det viser bare hvor paranoide organisatorene av konvoien er, og det barnslige verdenssynet de har. De klandrer Israel for alt som går galt, fordi Israel er så mektig og er ansvarlig for alt, sa han ironisk.

– Slutt nå, dette er ikke seriøst. Hvis de vil komme med en beskyldning og bli tatt på alvor, må de legge frem bevis, krevde talspersonen.

Han vedgår at Israel er involvert på etterretningssiden.

– Vi er selvfølgelig involvert ved at vi samler inn informasjon, sa Palmor, og mente aktivistene må regne med at Israel vil forsøke å stanse dem på vei mot Gaza.

(Saken fortsetter under bildet)

På vei til Gaza

Disse nordmennene dro til Aten fredag 24. juni for å delta i konvoien «Ship to Gaza»: Stine R. Håheim, Bjørn O. Olsen, Mina Boldermo Eriksen, Grete Soleng, Torstein Dahle, Aksel Hagen og Tove Henny Lehre.

Foto: Holm Morten / Scanpix

Norske politikere nektet innreise

Aktivistenes mål med konvoien er todelt. De vil for det første vise at Israels blokade er et brudd på folkeretten. For det andre vil de formidle situasjonen slik den faktisk er, da de mener blokaden bidrar til en humanitær krise på den isolerte kyststripen.

Annette Trettebergstuen, Marianne Martinsen og Truls Wickholm

Annette Trettebergstuen, Marianne Martinsen og Truls Wickholm deltar likevel ikke i Gazaflåten, og får heller ikke reise inn til Gaza.

Foto: Privat

Men ifølge israelske myndigheter er det slett ikke noen krisesituasjon i Gaza. De skryter i stedet av hvor mange lass de sender inn av mat, tekstiler og medisiner til den isolerte kyststripen.

Tre stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet skulle egentlig også delta i Gaza-flåten, men trakk seg.

I stedet søkte Ap-politikerne Annette Trettebergstuen, Marianne Martinsen og Truls Wickholm til Israel om å få reise inn på lovlig vis. Politikerne ville vurdere situasjon på Gazastripen med egne øyne.

I går ble det kjent at Ap-politikerne likevel ikke får reise inn til Gaza fra Israel. Avslaget kom etter at norske diplomater har jobbet for å skaffe dem innreisetilatelser siden pinsen.

– De sender feil budskap

Det var booket hotellrom til de tre og fire sikkerhetsfolk fra PST i Gaza by. Men Israel fulgte ikke opp egne ord, og for politikerne ble det en bomtur.

– Vi har fulgt israelernes råd om å trekke oss fra Gaza-konvioen, og i stedet søke om å reise inn på lovlig vis, men vi får ikke reise inn, sa Anette Trettebergstuen til NRK.

– Jeg mener de sender feil budskap til israelerne. De sender ikke et budskap om fred og forsoning, men om konfrontasjon og vold, sa den israelske pressetalspersonen Palmor om de norske politikernes planer til NRK.

Han ser ikke på representantenes ønske om å delta i Gaza-konvoien som et utrrykk for hva den norske regjeringen mener.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Talsperson Yigal Palmor i israelsk UD om norske politikere som deltar i Gaza-konvoien

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Talsperson Yigal Palmor i israelsk UD om norske politikere som deltar i Gaza-konvoien.

– Vil isolere Hamas

Grunnen til at politikerne ikke fikk slippe inn er at Israel vil isolere Hamas, sier Norges Ambassadør i Israel, Svein Sevje, til NRK.

Materialet Israel sender inn til Gaza er altfor sammenlignet med behovet for byggevarer til gjennoppbyggingen etter siste krig.

FN må bygge 100 nye barneskoler til høsten, for å unngå at barn må gå i tre skift, nå går de i to skift i FNs overbefolkede skolebygg.

Byggevarene Israel har lovet å sende inn dekker ikke FNs behov. Selv om Gaza-folk har nok mat har de verken frihet eller noen fremtid.

SISTE NYTT

Siste nytt