Hopp til innhold

Cameron: – Vi risikerer å bli som Norge

Samtidig med at regjeringssjefer fra hele Europa hyller EU i Oslo, sitter statsminister David Cameron hjemme og advarer britene om å bli som Norge dersom de forlater unionen.

Storbritannias statsminister David Cameron.

Storbritannias statsminister David Cameron deltok ikke på EU-festen i Norge.

Foto: Jon Super / Ap

Cameron opplever en betydelig motstand mot EU i sitt eget land, og valgte derfor å holde seg hjemme fra Nobel-festen.

Men Cameron ønsker likevel ikke å trekke Storbritannia ut av EU-samarbeidet. Fra Westminster insisterte Cameron på at han ikke vil at Storbritannia skal forlate EU.

– Jeg tror vi drar stor nytte av EUs indre marked, og jeg tror det er verdt å merke seg hva det vil si å forlate unionen, sa statsministeren mandag.

Cameron advarer britene om at Storbritannia kan bli som Norge.

– Storbritannia kan bli «styrt med faks» fra Brussel, og bli redusert til Norges nivå dersom landet forlater EU, sa Cameron, ifølge Daily Mail.

Det er EØS-avtalen som sikrer Norge deltagelse i det indre markedet, og på grunn av medlemskapet forplikter Norge seg til å følge direktivene som blir vedtatt i Europa.

– Man kan være som Norge, og man kan ha full adgang til EUs indre marked, men man har overhodet ingenting man skulle ha sagt, sa Cameron samtidig med at han mener viljen for endre landets forhold til EU er betydelig.

Cameron må bestemme seg

Jose Manuel Barroso

EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso mener Cameron snart må bestemme seg.

Foto: Yves Logghe / Ap

Mens Cameron varsler endringer i landets forhold til EU, sier EU-kommisjonens president, Jose Manuel Barroso, at Storbritannia må bestemme seg for om de vil være med EU, eller ikke.

Det er bra for EU å ha med Storbritannia, forutsatt at landet er komfortabel med situasjonen, sier Barroso og retter en advarende pekefinger til EU-skeptikerne i det konservative partiet.

Uttalelsene kan sette fart på kravet om at det skal gjennomføres en EU-avstemning i Storbritannia, slik flere konservative ønsker.

– Det er ingen land som er forpliktet til å være med i EU, vi er en samling av frie land. Nå er det opp til Storbritannia å avgjøre om landet vil beholde sin posisjon, sier Barroso.

Sendte Clegg

Britenes noe anstrengte forhold til EU kom godt til syne da Cameron valgte å sende visestatsminister Nick Clegg som Nobel-vikar til Oslo.

Clegg representerer Liberaldemokratene, som er et EU-vennlig parti, og Clegg har selv sittet i EU-parlamentet. Han deltok også på lunsjen som Jens Stoltenberg holdt for EU-lederne i etterkant av fredsprisutdelingen.

Mens regjeringssjefene fra de fleste EU-medlemmene deltok under nobelseremonien i Oslo rådhus mandag, valgte altså Cameron å bli hjemme.

I september byttet han ut store deler av regjeringen og tok et langt skritt mot høyre. Utskiftningene ble blant annet sett på som et bidrag for å støtte det konservative partiets EU-skeptiske høyrefløy.

SISTE NYTT

Siste nytt