Hopp til innhold

– Vi er kommet til himmelen

BERLIN (NRK): Etter to år på flukt er kameratene fra Damaskus fremme i Berlin. De er bare to av 37 000 mennesker som har søkt asyl i Tyskland i løpet av de første dagene i september.

Flyktninger strømmer til Tyskland og Berlin i hopetall. Der har avisene valgt å ta dem i mot med åpne armer.

Etter to år på flukt er kameratene fra Damaskus fremme i Berlin. Ahmadad Sarhan og Ayham Helwani har kommet dit de helst vil være.

– Her står det «Velkommen til Berlin!» Det er så bra! Her er til og med et kart over hvor vi må gå i byen, sier Ahmadal Sarhan.

Det er to år siden han forlot Damaskus og nå viser han oss ivrig en utgave av Berliner Zeitung som har laget et eget bilag på arabisk for å ønske alle asylsøkerne som nå kommer til landet velkommen.

– Jeg håper jeg kan bli i Berlin. Jeg håper jeg kan få skapt meg en fremtid her, gjort ferdig journaliststudiene mine, sier Sarhan til NRK.

– I himmelen

Vi møter ham i teltleiren i Spandau i Berlin. Leiren er bygd opp på tre dager og har kapasitet til å romme 700 mennesker.

At kameratene fra Syria må bo i telt nå gjør ingenting etter å ha flyktet i båt fra Tyrkia til Hellas og deretter bodd på gata ved jernbanestasjonen i Budapest.

– Det er så bra. Se, vi har både lys og elektrisitet. Det er som å være i himmelen, ler Sarhan.

Syriske brødre

Etter to år på flukt er kameratene fra Damaskus fremme i Berlin. Ahmadad Sarhan og Ayham Helwani har kommet dit de helst vil være.

Foto: NRK

Lange køer

Et annet sted i Berlin, ved registreringssenteret i Moabit, er ikke stemningen like god. Køene er enorme og tilstanden er kaotisk.

– Jeg vet ikke når kølappen min blir ropt opp, sier palestineren Amin Ahmad Rashid oppgitt og forteller at han har kommet hit hver dag i to uker for å forsøke å bli registrert.

Noen har slått opp telt utenfor registreringssenteret for å få en bedre plass i køen.

Rekordmange søker nå asyl i Tyskland. Så langt i år har 450 000 mennesker søkt asyl, bare disse første dagene i september har det kommet 37 000.

Telt utenfor registreringssenteret i Moabit, Berlin

Telt utenfor registreringssenteret i Moabit, Berlin.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Skeptikere

Signalet fra tyske myndigheter er klart. Tyskland skal klare dette og har til og med mulighet til å ta imot opp til en halv million asylsøkere i året, det neste årene.

Nå er det satt i gang en omfattende plan som blant annet går ut på å gi mer penger til delstatene slik at de får rustet opp mottaksapparatet, ansette flere saksbehandlere for å få avgjort søknadene raskere og utdanne flere tysklærere for å få fart på integreringen.

Selv om det nå er en enorm dugnad for å ta imot alle som kommer og flertallet av tyskerne er positive, finnes det likevel skeptikere. Aldri tidligere har det vært så mange angrep på asylmottak i Tyskland som nå.

Den tyske regjeringen får også kritikk fra CDU sitt eget søsterparti, CSU, i Bayern.

– Tyskland kan ikke romme alle migranter i verden når EU har 28 medlemsland. Det er ikke bærekraftig. Vi kan gjerne hjelpe, men vi trenger også rettferdighet, sa ministerpresident i Bayern og leder for CSU Horst Seehofer på en pressekonferanse søndag.

Kø utenfor registreringssenteret for asylsøkere i Berlin

Kø utenfor registreringssenteret for asylsøkere i Berlin. Palestineren Amin Ahmad Rashid sier han har ventet i to uker på å bli registrert.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt

Amerikansk politi: Meldingar om skyting på universitet i Las Vegas

Ifølge politiet er det truleg fleire offer for skytinga.