– Valgte terrorbussen spontant

– Terroristen som drepte fem israelere og en bulgarer i en buss på flyplassen i Burgas i Bulgaria valgte terrormålet spontant, mener en russisk forsker.

Bombemannen i Bulgaria

Ennå er ikke gjerningsmannen fra terrorangrep i Burgas i Bulgaria identifisert.

Foto: - / Afp

U.B. Shteglovin arbeider ved Det russiske instituttet for Midtøsten i Moskva, og er spesialist på arabiske studier.

Han mener terroristen, som ennå ikke er identifisert, ikke opprinnelig hadde planlagt å sprenge seg selv om bord i en buss med israelere, men valgte bussen først da han var på stedet, skriver nyhetsbyrået novinite.com .

Rekognoserte

Bulgaria

Restene av turisbussen på flyplassen i Burgas.

Foto: STRINGER / Reuters
Bombeangrep i Burgas, Bulgaria

Fem israelere og en bulgarer ble drept i terrorangrepet.

Foto: Ap
Bombeangrep i Bulgaria

Mange ble alvorlig såret i angrepet.

Foto: NIKOLAY DOYCHINOV / Afp

Shteglovin peker på at overvåkingsbilder fra flyterminalen viser at terroristen gikk inn og ut av ankomsthallen flere ganger, noe som tyder på at han jaktet på det beste stedet for å gjennomføre angrepet.

Det har vært snakk om at terroristen kan være en tidligere Guantanamo-fange. Først ble han identifisert som svensk, tidligere fange fra Guantanamo, men det har både svenske og bulgarske representanter tilbakevist.

Les også: Sender ut bilde av falsk førerkort av selvmordsbomber i Bulgaria

– En slik mann ville ha vært enkel å identifisere, sier Shteglovin, som heller ikke tror på en slik teori.

Han tror heller ikke på den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu, som har lagt skylden på den iranvennlige gruppen Hizbollah.

Les også: – Iran er det farligste landet i verden

– Ikke Iran eller Hisbollah

Shteglovin argumenterer med at verken Hisbollah eller Iran for tiden har noen interesse av å gjennomføre en terroraksjon mot israelere av det omfanget som den i Burgas.

Han viser til data fra forskningsinstituttet han jobber ved som viser at Iran for tiden konsentrerer seg om å angripe sunnimuslimske konservative kongedømmer i Persiabukta som Saudi-Arabia og Bahrain, heller enn å angripe Israel.

Samtidig peker Shteglovin på at Hisbollah forbereder seg på en konflikt i Libanon når det er slutt på regimet til Bashar al-Assad i Syria.

Terroristen i Burgas hadde et falsk amerikansk førerkort. Det mener forskeren tyder på at han kom fra utlandet, mest sannsynlig fra Albania eller Bosnia, der radikale islamister står sterkt.

– Sammensvergelse

På bakgrunn av erfaringer fra andre liknende angrep tviler Shteglovin på at terroristen i Burgas har vært alene. Han mener bomben ble utløst av en medskyldig som oppholdt seg i nærheten, og at en tredje person trolig også har vært på stedet for å filme angrepet og legge opptaket ut på Internett.

– Vi kan konkludere med at vi har å gjøre med en hittil ukjent gruppe som baserer seg på hellig krig, slik det har vært hevdet på nettsider, avslutter Shteglovin.

SISTE NYTT

Siste nytt