NRK Meny
Normal

– Iran er det farligste landet i verden

Israels statsminister er opprørt over at en «terrornasjon som Iran» sitter på kjernefysiske våpen.

Benjamin Netanyahu

Statsminister Benjamin Netanyahu under pressekonferansen i Jerusalem torsdag.

Foto: GALI TIBBON / Afp

Statsminister i Israel Benjamin Netanyahu sier det er Iran og Hizbollah-militsen som står bak terrorangrepet mot israelske turister i Bulgaria onsdag.

Det siste halvåret har det vært en rekke angrep mot israelske mål i utlandet. Israel anklager Hizbollah med Iran i ryggen for å stå bak alle disse angrepene og angrepsforsøkene.

Israels anklager kom raskt etter onsdagens terrorangrep og før etterforskningen var satt i gang.

– Israel vil svare med kraft på iransk terror, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu onsdag.

Iran på sin side nekter for å ha stått bak angrepet og en talsmann for Irans utenriksdepartement sa i går at «Iran fordømmer alle terrorhandlinger».

– Iran er for farlig til å ha atomvåpen

Torsdag utdypte statsministeren anklagene mot Iran på en pressekonferanse i Jerusalem.

– Iran og Hizbollah angriper og myrder uskyldige mennesker, familier, unge, barn, mennesker som dro på en uskyldig ferie, mennesker som måtte dø bare fordi de er israelere og jøder, sa statsministeren.

Han sa det var på tide at verden innså at Iran står bak bølgen av terror og at Iran er det farligste landet i verden.

– En terrornasjon kan ikke ha kjernefysiske våpen. Det farligste landet i verden kan ikke ha tilgang til det farligste våpenet i verden, sa Netanyahu.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bombemannen i Bulgaria

Dette er mannen som i følge bulgarske myndigheter, står bak terrorangrepet i Burgas, Bulgaria.

Foto: - / Afp

Flere angrep mot israelske mål

I år har det vært mange angrep mot israelske mål i utlandet. 13. februar 2012 ble fire personer såret da en bilbombe eksploderte utenfor den israelske ambassaden i New Dehli i India. Et lignende angrep ble avverget utenfor ambassaden i Tibilisi i Georgia.

  • 14. februar ble en israelsk diplomat såret av en bilbombe i Bangkok, Thailand.
  • 3. juli i år anklaget Israel Iran for å ha planlagt angrep mot israelske mål i Kenya etter at to iranere med eksplosiver ble arrestert i landet.
  • 7. juli ble en 24 år gammel statsborger pågrepet på Kypros, mistenkt for å ha planlagt angrep mot israelske turister på øya.

Fire iranske forskere og kjernefysiske eksperter ble drept i attentat siden 2010. Iran anklager Israel og USA for å stå bak

Angrepet i går skjedde nøyaktig 18 år etter at et angrep mot et jødisk samfunnssenter i Argentina tok livet av 85 personer og såret rundt 300.

Sender skadde hjem til Israel

Selvmordsbomberen i Burgas er foreløpig ikke identifisert. Bulgarske myndigheter har frigitt en overvåkingsvideo av den mistenkte, som viser en hvit mann kledd som en hvilken som helst turist. Ifølge innenriksministeren Tsvetan Tsvetanov skal han være 36 år og skal ha oppholdt seg i Bulgaria i fire eller sju dager før angrepet.

Israelsk militære sier nå at et militærfly har fraktet 33 skadde israelere tilbake til Israel. To av de kritisk skadde er sendt til Sofia for behandling. Et bulgarsk fly skal frakte rundt 100 israelere som ønsker å avbryte ferien Bulgaria tilbake til hjemlandet.

Hadde falskt førerkort fra Michigan

Den mistenkte selvmordsbomberen skal ha vært utstyrt med et falskt førerkort fra delstaten Michigan, i tillegg til en falsk Louisiana-adresse som sitt permanente bosted, iføge ABC News som har trykket et bilde av førerkortet. Det lange håret var muligens en parykk.

Bulgarsk politi undersøker fingeravtrykket hans med alle internasjonale databaser og analyserer bombemannens DNA for å se om de kan finne en match.

– Selvmordsbomberen så ut som hvilken som helst turist, sier Bulgarias innenriksminister Tsvetan Tsvetanov.

Bulgaria

En israeler som ble skadd i angrepet klemmer en annen ved sykehuset i Tel Aviv.

Foto: BAZ RATNER / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt