– Valget blir uansett ydmykende for Theresa May

Meningsmålinger viser at Theresa May vil øke mandatet i parlamantet. – Det er fortsatt en ydmykelse, sier ekspert.

Puppets of Conservative Party leader Theresa May and Labour Party leader Jeremy Corbyn are seen during a protest against the BBC's broadcast restrictions on the Captain Ska song "Liar Liar" outside Broadcasting House in London

CORBYN OG MAY: Begge har kjempet for å vise at de ikke vil være nikkedukker i Brexit-forhandlingene, men kun en av de kan bli statsminister når britene torsdag går til urnene.

Foto: Neil Hall / Reuters

Dagen før valget gjør partiene sine siste desperate forsøk på å jage velgerne opp av stolen i Storbritannia.

Labour-partiets Jeremy Corbyn fortsetter å kritisere de konservative for kutt i det offentlige, og sier til britene at de nå har «24 timer til å redde NHS» (Storbritannias nasjonale helsetilbud).

Theresa May på sin side gikk kraftig ut mot terroren som har rammet Storbritannia de siste dagene, og åpner for å endre menneskerettighetslover for å bekjempe terrorister.

Da May kunngjorde nyvalget i april hadde de konservative en solid ledelse. Nå er den nærmest forduftet.

– Partiet hennes vil nok uansett anse dette som en katastrofal valgkamp, sier førsteamanuensis ved NTNU og britiskpolitisk historiker Gary Love.

Han tror at May kan få problemer som partileder selv hvis paritet øker avstanden, noe blant annet meningsmålinger fra nettsiden Yougov.

– Selv det er en ydmykelse. Hun har sluppet til Labour i samfunnsdebatten, og latt de drive valgkamp med sine saker. Det kan hende hun da ikke blir sittende som statsminister hele femårsperioden.

Theresa May

De konservative vil være strenge i sin vurdering av Theresa Mays valgkamp, spår Gary Love.

Foto: Oli Scarff / AFP

– Absurd

Da valgkampen ble innledet hadde de konservative en ledelse på 17 prosent. Nå viser meningsmålinger at det er en reell sjanse for at Jeremy Corbyn tar seieren.

– For bare noen få uker siden var det en helt absurd tanke, sier statsviter ved UiO Øivind Bratberg.

Han sier Labour-kandidaten har kommet til sin rett de siste ukene.

– Corbyn ble betraktet som et tapsprosjekt. men kom på offensiven og fremsto som en uredd lederkandidat. Tidligere har han blitt en karikert figur, men nå er han mer menneskeliggjort.

Øivind Bratberg

ABSURD: Statsviter ved UiO Øivind Bratberg.

Foto: UIO

Den siste måneden har terror preget Storbritannia, med tre angrep på kort tid.

Theresa May har de siste dagene solgt seg som den rette kandidaten til å bekjempe terroren, men Love påpeker at May tidligere har vært innenriksminister, og at briter kan være skeptiske til hennes evne til å gjennomføre antiterrortiltak.

– May har et troverdighetsproblem. Det er nok mange som spør seg om hvorfor hun skal klare å gjennomføre disse tiltakene nå når hun ikke har klart det før.

Jeremy Corbyn

UNGDOM: Labour-partiets Jeremy Corbyn er avhengig av å engasjere de unge velgerne, tror ekspertene NRK har snakket med.

Foto: Scott Heppell / AFP

Avhenger av ungdom

Det siste året har knapt bidratt til å styrke renommeet til meningsmålinger.

Men også i 2015 bommet målingene, da kommentariatet trodde valget ville bli tett, men de konservative tok en overbevisende seier.

Den gang ble bommen forklart delvis med at Labour ikke fikk nok unge til å avgi stemme. Dette kan bli avgjørende nok en gang, tror Love.

– Det er nøkkelen for Labour. De må mobilisere de unge velgerne, noe som er vanskelig.

Bratberg ser likheter med det forrige valget,

– Noe som kjennetegnet innspurten sist falt mange unge ifra tross Labour-sympati, og tvilere falt ned på de konservative. Slår begge til i dette valget kan vi fortsatt se en tydelige konservativ seier, avslutter Bratberg.

SISTE NYTT

Siste nytt