Hopp til innhold

Torsdag kan May gå på en valgsmell

Få ting har gått Theresa Mays vei siden hun annonserte nyvalget i april. Torsdag risikerer statsministeren en kjempesmell når britene går til urnene.

Theresa May

UNDER PRESS: Valgkampen ble nok mye vanskeligere enn det Theresa May forestilte seg.

Foto: Oli Scarff / AFP

Det så ut som en sikker strategi da Theresa May annonserte nyvalget etter Brexit-bråk den 18. april.

De konservative hadde en solid ledelse på hele 17 prosent på meningsmålinger, og May håpet et nytt valg ville styrke hennes posisjon før hun for alvor skulle ta Storbritannia inn i Brexit-forhandlinger som hun har varslet vil bli knallharde.

Nå kan den britiske statsministeren gå på en kjempesmell.

– Så enkelt ut

Meningsmålinger spriker, men de mest dramatiske estimatene anslår at May og de konservative kan sitte igjen med en margin på kun noen fattige prosentpoeng til Labour-partiet, noe som vil bety svært mye mindre mulighet for May til å gjennomføre sin politikk.

Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad

USIKKERT: – Theresa May har fått mange streker i regninga, sier Jan Erik Mustad. Han mener valget har gått fra forutsigbart til spennende.

Foto: Trine Andersen / NTB scanpix

– Valgkampen har tatt noen overraskende vendinger, sier førstelektor ved Universitetet i Agder, og Storbritannia-ekspert, Jan Erik Mustad.

Han er i London for å følge valgkampen, og har observert på nært hold hvordan uro, spesielt den siste måneden, har gjort at utfallet av valget er stadig mer uforutsigbart.

– Dette så jo veldig enkelt ut, men så kom blant annet terroren og la seg som et teppe over valgkampen. May mistet på mange måter regien i valgkampen som hun trodde hun hadde så god kontroll på.

Fokus tidlig i valgkampen var Brexit-forhandlinger. De siste ukenes hendelser har derimot gjort at debatten har snudd mot sikkerhet og antiterror.

Mustad sier det som egentlig var et spørsmål om hvor mye de konservative skulle vinne med nå har blitt et spennende valg.

– Begge sider forsøker å respondere på sikkerhet og terror, men det klarer de dårlig.

Jeremy Corbyn

STERK SPURT: Jeremy Corbyn og Labour-partiet har hatt en solid avslutning på valgkampen, og kan overraske når stemmene skal telles opp.

Foto: ANDY BUCHANAN / AFP

Splittet

De sprikende meningsmålingene gjør at det er vanskelig å spå utfallet, men tirsdag melder YouGov at de konservative vil få 304 seter etter valget.

Det er 22 for få til å ha flertall.

– Selv har Theresa May sagt at hvis hun ikke får mer enn 50 prosent oppslutning er dette et dårlig valg, sier Mustad.

Kun noen få prosentpoeng bak vil i så fall Labour-partiet med en særdeles ivrig Jeremy Corbyn følge.

Corbyn og Labour hadde en treig start på valgkampen, men de siste ukene har Corbyn gått til frontalangrep på May, og stilt spørsmål rundt hennes lederegenskaper.

Onsdag kritiserte Labour-lederen May for å nekte å stille til debatt. Mustad tror dette kan bli utslagsgivende.

– Han har jo latterliggjort henne, og fremstilt henne som vaklende.

Amber Rudd og Paul Nuttall

NEKTET Å STILLE: Theresa May fikk kraftig kritikk fra Labour for at hun ikke stilte i den direktesendte TV-debatten på BBC torsdag kveld. I stedet ble de konservative presentert av innenriksminister Amber Rudd (t.v.). Her med UKIP-leder Paul Nuttall.

Foto: Stefan Rousseau / AFP

Vanskelige Brexit-forhandlinger

Elleve dager etter valget skal Storbritannias representant til Brussel for å forhandle med EU. Theresa May har insistert på at hun har hatt Storbritannias beste interesser i bakhodet under hele valgkampen. Nå kan det likevel se ut som hun i beste fall drar med svekket mandat.

– Med et slikt resultat blir det vanskelige Brexit-forhandlinger. Storbritannia er som resten av verden stadig mer polarisert, og det finnes ingen sentrumsalternativer. Da kan det bli vanskelig å få støtte i parlamentet for den som skal forhandle med EU, avslutter Mustad.

SISTE NYTT

Siste nytt