NRK Meny
Normal

– Vær så snill, ikke send meg tilbake til Libya

En 15 år gammel gutt som ble plukket opp av redningsskipet til Leger uten grenser i Middelhavet orker ikke tanken på å bli returnert til Libya. – Guttene forteller helt grusomme historier, sier nødhjelpskoordinator Lindis Hurum.

Ibrahim

Den 15 år gamle gutten fra Elfenbenskysten kom til Libya i 2011. Eneste veien ut derfra er den farlige sjøveien, forteller han. I går ble han reddet opp av redningsskipet til Leger uten grenser.

Foto: Francesco Zizola

Gutten på bildet er opprinnelig fra Elfenbenskysten, men etter at det brøt ut en stor konflikt i landet i 2011 måtte han flykte til Libya. Begge foreldrene var drept og den da 11 år gamle gutten så ingen annen løsning enn å flykte nordover.

Fredag ble han plukket opp av redningsskipet Bourbon Agros. Gummibåten han satt i var i ferd med å synke og sammen med 310 andre personer ble han reddet opp av skipet til Leger uten grenser.

– Vi plukket opp mennesker fra to forskjellige båter. Svært mange av dem vi reddet var unge menn på 11, 12 og 13 år. Vi reddet også en baby på under ett år, forteller nødhjelpskoordinator Lindis Hurum i Leger uten grenser.

(saken fortsetter under bildet)

Bourbon Argos brukes av Leger uten grenser i Middelhavet

Bourbon Argos brukes til Leger uten grensers redningsaksjoner i Middelhavet.

Foto: Julie Remy / Julie Remy/MSF

– Guttene har levd som slaver

Hurum snakket med flere av guttene som kom om bord i skipet. Hun forteller at kontrasten er enorm mellom dramaet som utspiller seg i redningsaksjonene og nærheten og båndene som blir knyttet mellom mannskapene og de som setter ut på den potensielt dødelige ferden over Middelhavet.

– De forteller helt grusomme historier. Mange av guttene er vestafrikanere som har levd som slaver i Libya. De har ikke hatt noen annen mulighet til å komme seg ut av landet enn å ta den farlige sjøveien som de gjorde denne gangen.

Hurum er klar på at personene i gummibåten ikke ville ha overlevd dersom de ikke ble reddet fredag.

(saken fortsetter under bildet)

Lindis Hurum er nødhjelskoordinator i Leger Uten Grenser

Nødhjelpskoordinator i Leger uten grenser, Lindis Hurum, møter mennesker i en svært vanskelig situasjon på Middelhavet.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Kommer tett på

En av guttene er 15-åringen på bildet øverst i saken. Han forteller at hans største drøm er å spille for fotballklubben Barcelona. Men aller først vil han gjerne få muligheten til å begynne på skolen.

– Han har flere sår på kroppen og det er lett å se at han har hatt et vanskelig liv. Han ba meg innstendig om at han ikke måtte bli sendt tilbake til Libya, fortsetter Hurum.

Bourbon Argos er ett av tre redningsfartøy organisasjonen har i Middelhavet. Hurum kommer tett på dem de får ombord og er sterkt preget av den dramatiske situasjonen ute på havet. Tidlig søndag når skipet Italia, og ansvaret for de som ble reddet overleveres italienske myndigheter.

– Dette her er mennesker som deg og meg. De er akkurat som barn flest, bare at de har mange fæle opplevelser bak seg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt