Hopp til innhold

– Uten videoen hadde politimannen ikke blitt siktet

NORTH CHARLESTON, USA (NRK.no): Folk i Charleston i Sør-Carolina er lettet og overrasket over at politimannen som skjøt og drepte en svart mann, er arrestert.

Derrick Quarles (t.v.) og Brandon Fish i North Charleston

Kameratene Derrick Quarles (til venstre) og Brandon Fish i North Charleston er glade for at videoen så tydelig viser at den hvite politimannen skyter en flyktende, svart mann i ryggen. Nå håper de på rettssak.

Foto: Gro Holm / NRK

Kameratene Derrick Quarles og Brandon Fish tror ikke siktelsen hadde kommet uten mobilvideoen.

De tilhører organisasjonen Black Lives Matter og har tatt oppstilling utenfor politistasjonen i arbeiderbydelen North Charleston. De er begge opprørt over nok et politidrap på en svart mann.

Gro Holm

NRKs korrespondent Gro Holm er på plass i North Charleston.

Foto: NRK

– Jeg ble direkte opprømt da jeg hørte om videoen. Uten den tror jeg ikke politimannen hadde blitt siktet, sier Derrick Quarles.

– Ja, jeg ble også overrasket over denne utviklingen, istemmer kameraten Brandon Fish.

Tror på rettssak

Begge er enige om at denne arrestasjonen neppe hadde kommet om hendelsen ikke var blitt filmet av en tilfeldig forbipasserende.

Siktelsen kom raskt etter at flere medier, blant andre New York Times, publiserte videoen i går kveld. (Se videoen nederst i artikkelen).

Drapet som har opprørt folk i det relativt fattige nabolaget i North Charleston, skjedde påskeaften, men det var først da mobilvideoen ble kjent tirsdag, at folk ble virkelig rasende.

Ved tidligere politidrap har folk blitt rasende og det har blitt opptøyer, men i Charleston synes raseriet å ha lagt seg etter at videon ble publisert og politimannen ble siktet for drap. Men folk lurer på om de ville fått vite sannheten uten videoen .

Quarles og Fish er også lettet over utviklingen.

– Nå håper og tror vi at han blir både tiltalt og stilt for retten, sier de til NRK.

I USA er det 21 ganger mer sannsynlig at du blir skutt av politiet hvis du er en svart tenåring, enn hvis du er hvit, viser tall fra det føderale politiet FBI, skriver ProPublica.

Skutt i ryggen

Politiskyting North Charleston

Walter Scott ble liggende på gresset etter å ha blitt truffet av fem skudd i ryggen.

Foto: HANDOUT / Reuters

Filmen viser at en hvit politimann skyter åtte skudd med sitt håndvåpen mot en svart mann som løper bort fra stedet. Skytingen skjedde i et parkområde, i fullt dagslys og på kort hold, og den 50 år gamle svarte Walter L. Scott segner om få meter unna.

Etter at videoen ble kjent, er politimannen Michael T. Slager siktet for drap. Både FBI og det amerikanske justisdepartementet har åpnet separate etterforskninger av hendelsen.

Politimannens første forklaring gikk ut på at han skjøt fordi han fryktet for sitt eget liv. Han fortalte at Scott hadde tatt fra ham elektrosjokkvåpenet under et basketak, etter at han hadde stanset Scotts bil på grunn av en ødelagt baklykt.

Ifølge videoen var hendelsesløpet annerledes, og Scott ser ut til å være ubevæpnet idet han blir skutt.

Skutt av politibetjent

SISTE NYTT

Siste nytt