Hopp til innhold

– Invasjonsstyrkene har bidratt til at uskyldige henrettes i Irak

En ny Amnesty-rapport fra Irak viser at ti år etter den USA-ledene invasjonen blir sivile angrepet, torturert og henrettet uten rettferdig lov og dom. – Nå må irakiske myndigheter rydde opp, sier generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs.

Gen.sekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs

John Peder Egenæs er svært kritisk til hvordan irakiske myndigheter behandler sivilbefolkningen i landet.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Etter at de internasjonale styrkene trakk seg ut av Irak i 2011 har irakiske sikkerhetsstyrker bare fortsatt torturen og mishandlingen av fanger i landet.

I en ny Amnesty-rapport som ble presentert i dag kommer det frem at situasjonen i landet fortsatt er kritisk for sivilbefolkningen.

– Vi har i denne rapporten fokusert på situasjonen rundt folk som har blitt arrestert enten offisielt av myndighetene eller av de hemmelige tjenestene i landet, sier generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs til NRK.

– Arresterer ofte og vilkårlig

Siden de internasjonale styrkene trakk seg ut har volden i landet og de politiske demonstrasjonene bare økt i omfang.

– Myndighetenes svar på urolighetene er å arrestere ganske ofte og vilkårlig. De har også gjort seg avhengig av tilståelser for å få folk dømt. Tilståelser de etter hvert bare har begynt å torturere seg frem til, sier Egenæs.

Rapporten slår nemlig fast at tortur er utbredt, spesielt når det gjelder fanger som er arrestert i henhold til de nye antiterrorlovene til statsminister Nouri al-Maliki.

– Det som gjør dette ekstra bekymringsfullt i et invasjonsperspektiv er at invasjonsstyrkene, særlig de amerikanske og de britiske, var involvert i slike handlinger helt frem til de trakk seg ut i 2011. Vi er alle kjent med det som skjedde i Abu Ghraib-fengslet, men dette skjedde, riktignok i mindre skala, i hele perioden.

Invasjonsstyrkene har bidratt

– Så invasjonsstyrkene har bidratt til at denne situasjonen bare vedvarer selv nå etter at de har trukket seg ut. Så dette, sammen med et svakt rettsvesen og en korrupt statsmakt, gjør situasjonen for den jevne iraker svært vanskelig i dag.

Etter at dødsstraffen ble midlertidig innstilt etter invasjonen i 2003, ble den raskt innført igjen av den første irakiske regjeringen som kom til makten. I 2005 ble irakere igjen henrettet.

Siden den gang har landet tatt livet av minst 447 fanger og bare i 2012 ble 129 fanger henrettet, noe som gjør at Irak er blant de landene i verden som henretter flest mennesker.

– Kombinerte med et svakt rettsvesen og tortur gir det grunn til å tro at mange uskyldige mennesker har blitt henrettet. Så her dreier det seg om å vise politisk vilje til å rydde opp og stoppe straffefrihetene og der har også det internasjonale samfunnet et stort ansvar siden vi har jobbet så tett med irakiske myndigheter de siste ti årene, sier Egenæs.

SISTE NYTT

Siste nytt