Hopp til innhold

Åttebarns mor holdt fanget i Irak i to år: De voldtok gravide kvinner

Ti år etter den USA-ledede invasjonen i Irak øker volden og motstanden mot landets statsminister Nouri al-Maliki. Nå beskylder den sunnimuslimske minoriteten i landet myndighetene for systematisk trakassering og forfølgelse og Amnesty krever internasjonale reaksjoner.

Amina Al Jabour ble torturert i fangenskap i Irak

Amina Al Jabour ble torturert og så flere kvinner bli voldtatt mens hun satt i Irakiske fengsel.

Foto: NRK

I en ny rapport som Amnesty International presenterer i dag blir det lagt frem bevis på angrep mot sivile, tortur av fanger og urettferdige rettssaker i Irak.

Der er Nouri al-Maliki som har ledet Irak de seks siste årene, en periode som har vært preget av politiske maktkamper og stadige angrep fra ekstremistiske islamistgrupperinger.

Spesielt etter at finansminister Rafa al-Essawi, en fremstående sunnimuslim, ble pågrepet i desember i fjor har protestene fra sunnimuslimer nord og vest i landet økt i omfang, mot det de hevder er overgrep fra det sjiamuslimske flertallet Maliki tilhører.

Nå forlanger demonstrantene at statsministeren går av.

Nouri al-Maliki og George W. Bush

Nouri al-Maliki hadde et tett forhold til tidligere president George W. Bush.

Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP

I Amnesty-rapporten rettes det spesielt fokus på de irakiske myndighetenes manglende vilje til å beskytte sin egen befolkning, men også Storbritannia og USA får sitt pass påskrevet.

Lå og sov

I et fengsel i Nord-Irak har to kvinner sittet fengslet og anklaget for terrorisme. Selv hevder de at de bare har demonstrert mot Maliki. Og de er ikke alene, rapporter fra ulike menneskerettighetsorganisasjoner hevder at så mange som 100.000 sitter fengslet med bakgrunn i terrorparagrafen til Maliki.

Ifølge Amnesty så er torturmetodene mange. Fanger har meldt om elektrosjokk mot genitalier og andre deler av kroppen, delvis kvelning med en pose over hodet, slag mot kroppen mens man er opphengt i fordreide stillinger. De har blitt nektet mat, vann og søvn, og trusler om voldtekt eller at kvinnelige familiemedlemmer vil bli internert og voldtatt.

Sunnimuslimer demonstrerer i Mosul i Irak

Den 1. mars demonstrerte flere tusen sunnimuslimer i Mosul mot landets sittende regjering.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Dette marerittet ble virkelighet for de to eldre kvinnene for kort tid siden.

Midt på natten for to år siden ble Amina Al Jabour og fire av hennes åtte barn vekket av amerikanske og irakiske soldater.

– Vi lå og sov på madrasser da de brøt seg inn. Min yngste sønn på 12 år ble kastet ut av huset og slått med en geværkolbe av soldatene. Hele huset ble rasert og fire av mine åtte barn ble arrestert, anklaget for å være terrorister, forteller Amina på telefon fra Irak til NRK.no.

Iført håndjern ble de fraktet til et fengsel i Mosul. Her ble de skilt og satt i forskjellige celler.

– I begynnelsen fikk jeg være sammen med min yngste sønn, men etter fem dager ble vi skilt fra hverandre. Det var da torturen startet. Armene mine var helt svarte etter alle slagene.

Amina er 63 år og har levd hele sitt liv i Irak, aldri før har hun opplevd noe lignende og noe så krenkende.

– Jeg skjønner ikke at de ikke skammer seg når de arresterer en så gammel dame med så mange barn, forteller hun oppgitt til NRK.

Tilstod under tortur

– Etter hvert ble vi alle flyttet til et fengsel i Bagdad. Der fortsatte bare torturen. Foran barna mine ble jeg slått og sparket. Torturistene ropte til meg at jeg måtte tilså ellers skulle det bare bli verre. Ved siden av meg satt barna mine med bind foran øynene og kunne bare høre hvordan jeg ble plaget. Til slutt ropte de at de tilstår alt, bare slik at jeg skulle slippe, forteller den 63 år gamle kvinnen, men de ga seg ikke selv om tilståelsen kom.

– En dag satt jeg på en benk inne i fengselet, og rett foran meg ble en høygravid kvinne kastet ned på gulvet. Jeg trodde ikke mine egne øyne, flere av vaktene voldtok henne rett foran alle vi som satt der.

Etter hvert ble Amina flyttet til en annen avdeling der hun møtte flere kvinner som hadde blitt voldtatt.

– Uansett hva man har gjort eller ikke gjort, vi må bare tilstå til slutt. Smertene og fornedrelsen er helt forferdelig, sier hun til NRK etter at hun har blitt løslatt.

Havnet i rullestol

En annen som akkurat har blitt løslatt er Im Azam. Hun ble arrestert i Bagdad for litt over ett år siden og satt 11 måneder i fangenskap. Tiltalt for terrorisme.

– Amerikanerne og irakerne kom midt på natten til huset vårt i Bagdad. Hele familien ble vekket av hunder og soldater som tok seg inn og endevendte alt. Min 12 år gamle sønn ble dratt ut i hagen og skambitt av en av hundene, men verst var det for min gravide svigerdatter som ble kastet i veggen av en amerikaner og en iraker, forteller den 50 år gamle kvinnen.

Im Azam har sittet 11 måneder i fengsel i Irak

I nesten ett år satt Im Azam fengslet. Der ble den 50 år gamle kvinnen så kraftig mishandlet at hun havnet i rullestol.

Foto: NRK

Hun og barna ble så fraktet til flyplassen i Mosul der den virkelige torturen startet.

– De brukte strøm og hang meg opp ned. I løpet av halvannen måned mistet jeg 40 kilo. Det var bare helt forferdelig.

– Jeg forstår ikke hvorfor de arresterte meg. Jeg er en enke på 50 år med fem barn. Jeg har ingenting med terrorisme å gjøre.

Etter nesten to måneder med tortur endte Im i en rullestol.

– Nå ett år etter har jeg fremdeles store smerter i bena mine, men jeg kan gå. Det aller verste jeg opplevde var å se de mange unge kvinnene som ble arrestert og misbrukt. Jeg husker spesielt en ung jente på 13 år som de hadde mishandlet så kraftig at hun mistet benet. Jeg er tross alt en gammel dame, men mange av ungjentene har jo ikke sett livet ennå.

Var torturen systematisk?

– Nei den er tilfeldig, men alt går på etnisitet. Tolken er sjia, advokatene er sjia, politiet er sjia, alle er sjia. Det skal jo ikke være noen forskjell, vi er jo alle brødre eller søstre, men dessverre slik er det ikke, sier hun og får støtte i den nye Amnesty-rapporten.

– Irak er fanget i en ond sirkel av tortur og straffefrihet som for lengst skulle vært brutt, sier Hadj Sahraoui, leder av organisasjonens Midtøsten- og Nord-Afrika-program.

– USA ser en annen vei

Nå, ti år etter invasjonen i 2003, viser det seg nemlig at både irakiske sikkerhetsstyrker og internasjonale styrker har gjort seg skyldige i tortur og mishandling av fanger. Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen har verken regjeringen eller de tidligere okkupasjonsmaktene holdt seg til de standarder som internasjonal rett krever av dem. Det betaler befolkningen i Irak fortsatt en høy pris for.

For Storbritannia og USA har, ifølge Amnesty, sett en annen vei når det gjelder de mange menneskerettighetsbruddene som er begått av disse landenes militære styrker. De har heller ikke stilt overgripere til ansvar.

I en ny dokumentar som kom i forrige uke viser The Guardian og BBC Arabic frem dokumentasjon på at amerikanerne har samarbeidet med sjiamilitser som torturerte fanger i Irak.

– Det er på høy tid at irakiske myndigheter iverksetter de konkrete tiltakene som trengs for å sikre menneskerettighetene, og det må skje omgående uten flere utflukter eller forsinkelser, sier Sahraoui.

SISTE NYTT

Siste nytt