– USA-støttede styrker kriger mot hverandre

USA-støttede styrker kjemper mot IS i nord og Assad i Aleppo. Nå har de begynt å skyte på hverandre.

Soldat fra De syriske demokratiske styrkene holder opp et tomt ammunisjonsbelte etter kamper

FÅR VÅPENSTØTTE: En soldat fra De syriske demokratiske styrkene holder opp et tomt ammunisjonsbelte etter kamper i Chaddade i provinsen Hasaka nordøst i Syria.

Foto: DELIL SOULEIMAN / Afp

I midten av februar ble en CIA-væpnet milits kalt Fursan al Haq (Rettferdighetens riddere) jaget ut Marea, cirka 30 km nord for Aleppo. Angriperne var Pentagon-støttede kurdiske styrker.

– Vi vil bekjempe enhver fraksjon som angriper oss, uansett hvem som støtter dem, sier Fares Bayoush, en av lederne i Fursan al Haq.

Det samme skal ha skjedd i byen Azaz og i Sheikh Maqsud, nær Aleppo.

Kampene er blitt intensivert de siste to månedene, og USA-støttede styrker i Syria er stadig oftere i krig mot hverandre, bekrefter både tjenestemenn i USA og opprørsledere, ifølge Chicago Tribune.

Militante grupper med våpen fra CIA skyter mot grupper med våpenstøtte fra Pentagon. Hvordan kunne det skje?

Pentagon-støtte mot IS

I fjor bidro det amerikanske forsvarsdepartementet, Pentagon, til å danne en ny militær koalisjon, De syriske demokratiske styrkene. Målet var å gjøre gruppen i stand til å ta territorium fra IS i det østlige Syria, og å skaffe informasjon for amerikanske luftangrep.

Gruppen domineres av kurdiske YPG, men har også noen arabiske enheter, slik at den ikke skal fremstå som en invaderende kurdisk hær. Gruppen har fått våpen og forsyninger av amerikanske spesialstyrker.

– Dette er en komplisert krig der våre alternativer er sterkt begrenset. Vi vet at vi trenger en partner på bakken, sier en amerikansk tjenestemann.

CIA-støtte mot Assad

Samtidig støtter CIA opprørsgrupper inne i Syria ved å sørge for at de får tilsendt panservernraketter fra Saudi Arabias våpenlagre.

Mens Pentagons handlinger er en del av en åpen kamp mot IS fra USA og de allierte styrkene, er CIA-støtten til militser som kjemper mot Assad del av en fordekt plan for å presse regjeringen til forhandlingsbordet.

Alt gikk etter planen så lenge de to gruppene kjempet i to forskjellige deler av landet. De Pentagon-støttede syriske demokratiske styrkene i den nordøstlige delen av landet, og de CIA-støttede gruppene lenger vest.

Laster kart, vennligst vent...

PÅ TO SIDER: CIA-støttede styrker har kjempet mot Pentagon-støttet milits nord i Syria, opp mot grensen til Tyrkia.

Russiske luftangrep

I løpet av de siste månedene har russiske luftangrep svekket styrkene som kjemper mot Assad nordvest i Syria.

Det har skapt en åpning for de kurdiske styrkene til å utvide kontrollområdet ned til utkanten av Aleppo. Og dermed står plutselig Pentagon-støttede kurdiske styrker mot CIA-støttede opprørsgrupper.

Adam Schiff, demokratenes leder i etterretningskomiteen i Representantenes hus, beskriver dette som et relativt nytt fenomen.

– Det er en enorm utfordring. Det er en del av den tredimensjonale sjakken som utspiller seg på den syriske slagmarken, sier Schiff.

Kamper mellom ulike USA-støttede grupper kan være uunngåelig, sier en tidligere etterretningsoffiser.

– Når du krysser grensen til Syria, mister du betydelig kontroll. Dette kan bli et større problem med kampene om territorium nord for Aleppo, sier Jeffrey White, tidligere etterretningsoffiser i det amerikanske forsvarsdepartementet.

SISTE NYTT

Siste nytt