Russisk offiser ba om flyangrep mot seg selv

Da den russiske offiseren ble omringet av IS-terrorister i oldtidsbyen Palmyra, forsto han at slaget var tapt. Så ba han om luftstøtte og oppga sin egen posisjon. – Han døde som en helt, sier en russisk talsmann.

Mideast Syria

SYMBOLSK OG STRATEGISK VIKTIG BY: Dersom Assads styrker, med støtte av russiske kampfly, klarer å jage IS ut av Palmyra, vil det være regimets største enkeltseier siden Russland grep inn i krigen.

Foto: Uncredited / Ap

President Bashar al-Assads hær og allierte militser gikk inn i Palmyra torsdag, og har siden kjempet for å ta kontrollen over den berømte oldtidsbyen, som ligger i provinsen Homs.

Regimet har fått bred støtte fra russiske krigsfly i storoffensiven, som startet i begynnelsen av mars. Oldtidsbyen som står på UNESCOs verdensarvliste, ble erobret av ekstremistgruppa IS i mai 2015.

Lørdag satte IS inn en kraftig motoffensiv, og kampene bølget frem og tilbake, opplyser Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Syriske regjeringsstyrker bombar Palmyra. Privat video via sosiale medier (via Reuters)

– Dirigerte luftangrep mot IS

Russerne har også soldater på bakken i kampen mot IS, og det var en offiser i de russiske spesialstyrkene som ble sittende fast og ikke hadde mulighet for retrett.

– En offiser ble drept mens han dirigerte luftangrep mot IS-mål. Han har vært i området en ukes tid og leverte de eksakte koordinatene til russiske jagerfly, opplyser en talsmann for den russiske basen i Syria, ifølge AFP.

Det er ikke kjent hvor mange IS-soldater som ble drept i angrepet.

Laster Twitter-innhold

Syriske regimestyrker har rykket innover i Palmyra fra flere fronter med massiv støtte fra krigsfly og artilleri, ifølge aktivister og det statlige nyhetsbyrået Sana.

Palmyra er en ruinby fra antikken og et viktig arkeologisk funnsted i Syria cirka 215 kilometer nordøst for hovedstaden Damaskus.

Laster Twitter-innhold

146 russiske angrep mot Palmyra

Det russiske forsvarsdepartementet sier russiske fly har gjennomført 146 angrep mot terrormål i Palmyra.

I forrige uke skal fem russiske soldater i spesialstyrken ha blitt drept i nærheten av Palmyra.

Dersom Assads styrker klarer å jage IS fra Palmyra, blir det regimets største enkeltseier siden Russland grep inn i krigen på Damaskus' side i september i fjor og forvandlet krigens dynamikk totalt.

Det vil være en symbolsk viktig seier, men også en strategisk viktig åpning for regjeringshæren østover – der IS kontrollerer brorparten av provinsene Deir al-Zor og Raqqa i Eufratdalen, ifølge Reuters og DPA.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt