Hopp til innhold

– Tviler på at Suu Kyi vil gå fri

Husarresten til fredsprisvinner Aung San Suu Kyis utløper førstkommende lørdag, men for motstandsgruppene er Suu Kyis frihet fortsatt en drøm.

Nobels Fredspris 1991 til Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi har sittet i husarrest siden 1990. Nå er det mulig at hun løslates.

Foto: AP / ap

Inger Lise Husøy fra Den Norske Burmakomité

Inger Lise Husøy fra Den Norske Burmakomité frykter at Suu Kyi får et tilbud hun ikke kan godta.

Foto: NRK

Leder for Den Norske Burmakomité, Inger Lise Husøy, frykter at militærjuntaen, ved en eventuell løslatelse, vil gi Aung San Suu Kyi et tilbud hun ikke kan akseptere.

– At hun blir helt fri tror jeg fortsatt er lite sannsynlig, men det er jo det vi alle håper og drømmer om, sier Husøy til NRK.

Husøy frykter at Suu Kyi vil bli tvunget til å godkjenne helgens valgresultater i Burma, eller at hun blir gitt restriktive bevegelsesmuligheter.

Suu Kyis parti, Den nasjonale demokratiligaen (NLD), boikottet det ferske valget, der militærjuntaen hevder å ha vunnet 80 prosent av stemmene.

Godtar bare betingelsesløs frihet

Ifølge NTB har Suu Kyi, gjennom sin advokat Nyan Win, uttalt at hun ikke vil godta noen begrensninger på sin frihet dersom hun blir løslatt lørdag.

– Løslatelsen må være betingelsesløs, for hun vil ikke godta noe annet. Som vi alle vet, har hun aldri akseptert begrenset frihet tidlifere, sier Nyan Win, som også er talsmann for partiet NLD.

Han sier at de ikke venter å få vite på forhånd om hun blir løslatt eller ikke. Men dersom det blir tilfelle planlegger Suu Kyi å holde en pressekonferanse i hovedkvarteret til NLD.

Hva blir neste påfunn?

Aung San Suu Kyi har sittet i husarrest mer eller mindre sammenhengende siden 1990.

Sist hun ble lovet løslatelse tilbød hun en psykisk syk amerikaner husly i to netter, noe som førte til at husarresten tvert imot ble forlenget med 18 nye måneder.

Førstkommende lørdag utløper husarresten igjen, men de færreste tør å håpe på en faktisk løslatelse. Mange spekulerer i hva som blir juntaen neste påfunn.

Frilansjournalist Hans Kristian Schilde befinner seg i en flyktningsleir nær grensen til Burma, og kan fortelle at de fleste har liten tro på Suu Kyis frihet.

– I eksilmiljøene spør man seg hva som kommer til å dukke opp denne gangen. De ser fortsatt på dette som et spill fra juntaens side for å blidgjøre vesten, sier han.

Politisk spill med Kina

Inger Lise Husøy spekulerer i om ryktene om løslatelse kan ha noe å gjøre med Kinas anerkjennelse av det burmesiske valget.

Kina var raskt ute med å gratulere Burma med valget. Det er mulig at Kina har påvirket, eller krevd at Suu Kyi skulle bli satt fri, sier hun, men understreker at dette kun er spekulasjoner.

Husøy lurer på om de siste dagenes begivenheter kan være del av et politisk spill mellom Burma og Kina.

Hun tror imidlertid ikke at Kina vil reagere dersom Suu Kyi ikke løslates som lovet.

– Det er bare et spill, sier hun.

Video Forbereder løslatelse av Aung San Suu Kyi

Motstandsgrupper ønsker Aung San Suu Kyi løslatt.

Foto: Nyhetsspiller

Forunderlige sikkerhetstiltak

Onsdag morgen skal anonyme tjenestemenn ha meldt ifra om at de startet sikkerhetstiltak for å forberede løslatelsen av Suu Kyi. Husøy stiller spørsmål ved disse tiltakene.

– Hvilke sikkerhetstiltak trenger man å gjøre dersom planen er å sette fri verdens fredsligste menneske? spør hun.

Ifølge Husøy har statsminister Thein Sein mange problemer å forholde seg til.

– Først av alt må han konkludere valget. Deretter må han forholde seg til de etniske gruppene. Suu Kyi er det tredje problemet i hans øyne. Jeg tror hans plan er at livet i Burma skal fortsette sin alminnelige gang, sier hun.

Suu Kyis yngste sønn Kim Aris, som bor i Storbritannia, søkte denne uka om visum for å kunne besøke moren, men søknaden ble avslått av Burmas ambassade i Bangkok.

SISTE NYTT

Siste nytt