Hopp til innhold

Juntaen beholder kontrollen i Burma

Det regjerende militærregimet i Burma vant 80 prosent av setene i det første valget på nasjonalforsamling på 20 år, og beholder ikke overraskende makten.

Rangoon, Burma

Burmas nye flagg over høyesterettsbygningen i Rangoon. Juntaen skiftet flagg, nasjonalsang og offisielt navn rett før valget.

Foto: Soe Zeya Tun / Reuters

LES OGSÅ: 20.000 drevet på flukt fra Burma

– Vi har vunnet rundt 80 prosent av plassene. Vi er fornøyde, sa en talsmann for partiet Union solidaritet og utviklingsparti (USDP). Partiet ledes av statsminister Thein Sein og andre militære ledere.

Hylles av ASEAN

Det internasjonale samfunnet har erklært valget og valgkampen udemo­kratisk og under juntaens kontroll.

LES OGSÅ: Støre: Ikke et fritt valg i Burma

Men i dag hyller den vietnamesiske led­el­sen av den sørøst-asiatiske sam­arbeids­organisasjonen ASEAN valget som et "betydningsfullt skritt" for Burma.

Burmas to største pro-demokratiske partier innrømmer tapet og beskylder det junta-støttedepartiet for valgjuks.

Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi og hennes nasjonale demokratiliga, som ble vant valget, men aldri fikk overta makten i 1990, deltok ikke i valget, men kalte det en farse.

Endrer neppe politikken

Hvert fjerde sete i nasjonalforsamlingen var tildelt de militære alt før velgerne gikk for å stemme. Kandidatene som hadde militærjuntaens velsignelse, fikk store fordeler i valgkampen. Opposisjonen var usynlig.

LES OGSÅ: Internett-angrep i Burma før valget

Det er ikke ventet at valgresultatet kommer til å endre det politiske bildet i Burma merkbart, selv om partier som er imot juntaen, har vunnet noen få seter. Det er usikkert om noen valgte representanter kommer til å sitte i regjeringen i det hele tatt.

Nasjonalforsamlingen vil trolig få som hovedoppgave å strø sand på de egentlige makthavernes vedtak - enten disse vil sitte i regjeringen eller styre det hele fra kulissene.

BAKGRUNN: Militærstyre i sivil forkledning?

SISTE NYTT

Siste nytt