– Forbereder løslatelse av Aung San Suu Kyi

Militærjuntaen i Burma forbereder løslatelse av fredsprisvinner Aung San Suu Kyi, opplyser anonyme tjenestemenn i landet til nyhetsbyrået AFP.

Aung San Suu Kyi

Husarresten til fredsprisvinner Aung San Suu Kyi i Burma utløpet lørdag, men mange frykter at militærjuntaen vil finne et nytt påskudd til å holde henne innesperret.

Foto: AFP / AFP

– Vi har ikke mottatt instruksjoner fra våre overordnede om å løslate henne ennå, men vi forbereder sikkerhetsplanene for 13. november, sier en regjeringskilde.

Aung San Suu Kyi ledet opposisjonen til overlegen seier under valget i 1990. De militære annullerte resultatet og Suu Kyi har siden sittet mer eller mindre sammenhengende i husarrest.

Viktig løslatelse

NRKs utenriksmedarbeider Eivind Molde sier at en eventuell løslatelse vil være svært viktig.

– En løslatelse vil være viktig for de mange over hele verden som har kjempet en lang kamp for å få henne satt fri.

– Ikke minst vil løslatelsen være viktig for den politiske utviklingen i Burma, sier Eivind Molde.

Husarresten utløper lørdag

Husarresten utløp i august i fjor, men ble forlenget da en amerikaner svømte over en innsjø og kom uanmeldt på besøk hos fredsprisvinneren.

Militærjuntaen hevdet at hun brøt vilkårene ved å tilby ham overnatting, og de forlenget deretter husarresten med 18 nye måneder.

Lørdag utløper husarresten, men observatører frykter at militærjuntaen vil finne et nytt påskudd til å forlenge straffen.

Video Forbereder løslatelse av Aung San Suu Kyi

VIDEO: Også tilhengerne hennes venter i håp om en mulig løslatelse for Aung San Suu Kyi.

Godtar ingen betingelser

– Aung San Suu Kyi tillater ikke noen restriksjoner på friheten hvis militærjuntaen slipper henne fri på lørdag, sier hennes advokat.

Ifølge advokaten vil Suu Kyi nekte å bli løslatt hvis den er betinget.

Suu Kyis parti, Den nasjonale demokratiligaen (NLD) har ikke mottatt informasjon om en eventuell løslatelse av henne, noe de heller ikke regner med å gjøre.

– De har aldri fortalt oss noe på forhånd tidligere, sier partiets talsmann Nyan Win.
NLD boikottet helgens valg i Burma, der militærjuntaens parti hevder å ha vunnet 80 prosent av stemmene.

Hvert fjerde sete i nasjonalforsamlingen var reservert de militære på forhånd og vestlige observatører kaller valget i landet en farse.

SISTE NYTT

Siste nytt