Hopp til innhold

– Syklonen var som et monster

Vanuatus president mener at klimaendringer har delvis skylden for at en syklon raserte deler av øystaten. Flere av landets øyer er fortsatt isolert – mat og vann når ikke frem.

Stort behov for nødhjelp på Vanuatu etter at syklonen Pam rammet øygruppen.

Se video av opprydningsarbeidet etter at Vanuatus hovedstad Port Vila ble rasert av en syklon. Rundt 90 prosent av hjemmene er ødelagt. Foreløpig er det få som vet hvor ille det står til på øyene som omkranser hovedøya.

– Syklonen har ført til enorme skader. Den har vært som et monster. Nå må Vanuatu begynne på nytt, sier Vanuatus president Baldwin Lonsdale.

Han er nå på vei hjem til Vanuatu, fra møter han har vært på i Japan. Nå ber han verden om hjelp til «å gjenoppbygge alt» etter syklonen.

– Stigende havnivå og endringer i værmønster

Lonsdale mener klimaendringer har deler av skylden for ulykken i øystaten. Lavtliggende stillehavsøyer ligger utsatt til hvis havnivået stiger.

– Klimaendringer har bidratt til katastrofen på Vanuatu. Vi ser havnivået stige, og endringer i værmønsteret. Alt dette skjer også andre steder, sier presidenten.

Han sier at landet i år har opplevd mye større nedbørsmengder enn tidligere år, spesielt de siste ukene.

Vanuatus president får støtte fra presidenten på Kiribati for sitt klimautspill. Men spørsmål rundt klimaendringer og dets påvirkning på ekstremvær er et omstridt spørsmål, også blant forskere.

Det offisielle antall omkomne etter syklonen er foreløpig åtte personer, ifølge Reuters, men tallet er ventet å stige. Det offisielle tallet på døde i hovedstaden Port Vila er seks mennesker, og over 30 er skadde.

Flere svensker skal være blant de som fortsatt ikke er gjort rede for, skriver Aftonbladet.

Det har foreløpig ikke lykkes hjelpearbeidere å komme seg ut til flere av de omkringliggende øyene, som er isolert etter stormen.

Over 100.000 hjemløse

Det har allerede startet å komme nødhjelp fra Australia, men i første omgang når denne bare til hovedstaden Port Vila. Det er 80 befolkede øyer rundt hovedøya, som det kan ta dager å nå ut til.

– På fredag opplevde vi den første katastrofen, men katastrofe nummer to vil slå inn når sykdommer oppstår på grunn av mangel på vann, sanitære forhold og hygiene, sier landdirektør for Oxfam på Vanuatu, Colin Collett van Rooyen.

I hovedstaden er rundt 90 prosent av hjemmene totalødelagt, og minst 100.000 er hjemløse i landet som har et innbyggertall på knappe 250.000.

– Hver eneste skole er ødelagt, det er fulle evakueringssentre, skader på helsefasiliteter og likhuset, sier van Rooyen.

Provinsen Shefa og øya Efate, der Port Vila ligger, er erklært et katastrofeområde. Det jobbes fortløpende med å gjenopprette kommunikasjonen med titusenvis av mennesker i de sørligste områdene.

SISTE NYTT

Siste nytt