NRK Meny
Normal

– Suu Kyi nær ved å bli løslatt

Militærjuntaen i Burma vil helt sikkert løslate opposisjonsleder og nobelprisvinner Aung San Suu Kyi i løpet av de nærmeste dagene, sier ikke navngitte kilder i regjeringen.

Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi har sittet i husarrest siden 1990. Nå er det mulig at hun løslates.

Foto: AFP / AFP

– Myndighetene vil løslate henne. Det er helt sikkert, sier en tjenestemann i regjeringen under forutsetning om at han får være anonym.

LES: – Tviler på at Suu Kyi vil gå fri

- Venter på riktig tidspunkt

Suu Kyis nåværende husarrest utløper lørdag. Den 65 år gamle politikeren har sittet i husarrest det meste av de to siste årtiene.

– Hun vil garantert bli løslatt. Vi venter bare på riktig tidspunkt, sier en annen regjeringskilde.

Husarresten skulle egentlig avsluttes egentlig i august i fjor, men ble forlenget da en uinvitert amerikaner svømte over en innsjø og kom uanmeldt på besøk hos fredsprisvinneren i mai i fjor.

Militærjuntaen hevdet at hun brøt vilkårene ved å tilby ham overnatting, og de forlenget dermed husarresten med 18 nye måneder.

Også Suu Kyis advokater tror Burmas fremste demokratiforkjemper vil bli løslatt nå.

– Gode nyheter

– Dette er gode nyheter, men jeg tør ikke å slippe jubelen helt løs enda, for det er ikke navngitte kilder i regjeringsapparatet som uttaler seg. Men det at hennes advokater også tror det, gir ekstra håp nå, sier Kjell Magne Bondevik, leder for Oslosenteret for fred og menneskerettighete, til NRK.

– Hvis hun slipper ut er spørsmålet om de vil knytte noen betingelser til hennes løslatelse som vil begrense hennes muliheter for å drive politikk, sier Bondevik.

Det kan være snakk om begrensninger om hvem hun får lov å møte, eller at juntaen kan finne nye påskudd for å arrestere henne.

Suu Kyis skal ha sagt hun ikke vil godta noen betingelser for denne løslatelsen.

– Men ingen vet sikkert hva hun egentlig tenker eller ha sagt. Hun vil selvsagt presse på så langt hun kan for en mulighet til å drive politisk arbeid, sier Bondevik.

Ingen bekreftelse

Suu Kyis parti, Den nasjonale demokratiligaen (NLD) har ikke mottatt informasjon om en eventuell løslatelse av henne, noe de heller ikke regner med å gjøre.

– Men vi har ikke fått noen bekreftelse ennå, sier partiets talsmann Nyan Win.

NLD boikottet valget som nylig ble holdt i Burma, der militærjuntaens parti hevder å ha vunnet 80 prosent av stemmene.

Hvert fjerde sete i nasjonalforsamlingen var reservert de militære på forhånd og vestlige observatører kaller valget i landet en farse.

LES: Juntaen beholder kontrollen i Burma

LES: – «Såkalla førehandsstemmer» snudde resultatet

LES: 20.000 drevet på flukt fra Burma

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt