Hopp til innhold

– Stemmer britene nei kan hele EU sprekke

Seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets tror et økonomisk sjokk vil være av kortsiktig karakter dersom EU og Storbritannia går hvert til sitt.

KAPITAL

FRYKTER EU-KOLLAPS: – Storbritannia vil klare seg helt utmerket uten EU, og omvendt. Spørsmålet er mer om EU vil henge sammen på sikt, sier seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB Scanpix

– Det kan nok bli negative reaksjoner og usikkerhet om handelsbestemmelser. Ser vi litt forbi dagen situasjon, så tror jeg dette vil gå seg til, sier Mork.

Da er han vesentlig mer bekymret for EUs eksistensgrunnlag.

– Jeg er mer engstelig for at hele EU skal sprekke. Når først ett land forlater Unionen, kan kanskje andre land følge etter og be om spesielle vilkår. Det har vist seg at hele EU-konstruksjonen er så full av konflikter at det kanskje er bedre å trykke på reset-knappen og starte helt på nytt, mener seniorøkonomen.

Laster Twitter-innhold

– Anstrengt fra begynnelsen

At britene kan være på vei ut av EU er noe han har sett konturene av lenge. Et mulig «Brexit» kommer derfor ikke som en overraskelse på ham.

Når først ett land forlater Unionen, kan kanskje andre land følge etter og be om spesielle vilkår

Seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets

– Forholdet mellom EU og Storbritannia har vært anstrengt helt fra begynnelsen av. De to er så forskjellige både økonomisk og kulturelt at de egentlig har det bedre hver for seg, fastslår Mork.

– Mange udetonerte bomber

Storbritannias statsminister David Cameron.

Storbritannias statsminister David Cameron

Foto: ERIC VIDAL / Reuters

Han ser det ikke som en katastrofe dersom britene velger å stemme ned avtalen som statsminister David Cameron forhandlet fram med EU.

– Storbritannia vil klare seg helt utmerket uten EU, og omvendt. Spørsmålet er mer om EU vil henge sammen. Det ligger mange udetonerte bomber i EU-systemet, som Schengen-samarbeidet og flyktningstrømmen, påpeker Mork.

Frykter frihandels-krasj

– Hvilke konsekvenser kan et eventuelt «Brexit» ha for norsk økonomi?

– Vår handel med Storbritannia er ikke så ustrakt, bortsett fra enkelte råvarer som fisk. Det som kan være negativt er dersom frihandelen i Europa bryter sammen, sier Knut Anton Mork.

Laster Twitter-innhold

– EU kan få en løsere form

Leder av Europabevegelsen, Jan Erik Grindheim, tror EU tåler at Storbritannia går ut, men at det vil kunne føre til endringer av Unionen.

Dette vil kunne åpne for en ny EU-debatt

Leder av Europabevegelsen, Jan Erik Grindheim
Jan Erik Grindheim

Leder av Europabevegelsen, Jan Erik Grindheim

– EU har vært gjennom flere kriser tidligere, og vil kunne håndtere dette, men EU-samarbeidet vil kunne få en annen og løsere form enn i dag. Jeg tror likevel det er for hardt å si at et eventuelt «Brexit» vil bli et sjokk i verdensøkonomien. Storbritannia handler allerede i dag mer med land utenfor Europa enn med EU-land, påpeker Grindheim.

– Kan utløse ny EU-debatt

For Norges del forventer han en ny diskusjon om EU-medlemskap dersom britene sier farvel til EU.

– Dette vil kunne åpne for en ny EU-debatt i Norge. Vi er i dag mye mer avhengig av EU enn det Storbritannia er. Dersom EUs fire friheter for varer, tjenester, mennesker og kapital endres, vil dette kunne få store konsekvenser for Norge, sier lederen av Europabevegelsen.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.