Putin bekrefter at Snowden er på Moskva-flyplass

Den russiske presidenten bekrefter tirsdag ettermiddag etter mye uklarhet at mannen bak lekkasjene fra NSA, Edward Snowden, faktisk landet i Moskva og fortsatt er der. Putin vil ikke utlevere.

Vladimir Putin

Vladimir Putin bekrefter hvor Snowden er – i transittområdet på flyplassen i Moskva.

Foto: KIMMO MANTYLA / Afp

Edward Snowden

Edward Snowden reiste til Hongkong for å lekke hemmeligstemplet informasjon til pressen. Der snakket han også ut til den britiske avisa The Guardian.

Foto: The Guardian / Reuters

– Det var en overraskelse for oss, sier Putin ifølge Reuters om at mannen som er ettersøkt av USA dukket opp på en russisk flyplass.

De siste dagene er det blitt mer og mer tilspisset ordbruk mellom landene som er involvert i Snowdens flukt. USA ser på ham som spion. De vil rettsforfølge ham for omfattende lekkasje av gradert og hemmeligstemplet materiale, og er lite fornøyd med håndteringen fra Hongkong, Kina og Russland.

Putin derimot maner til ro.

– Jeg mener vi alle bør håpe på at dette ikke ødelegger forholdet mellom USA og Russland, sier Putin.

Også USAs utenriksminister John Kerry prøvde å dempe den spente diplomatiske stemningen da han snakket til journalister under et besøk til Saudi-Arabia.

– Jeg vil appellere om at saken håndteres rolig og fornuftig i en situasjon der vi ikke ønsker å heve konfliktnivået over noe så enkelt som dette, sa utenriksminister Kerry på en pressekonferanse ifølge AFP.

USA har tidligere vært svært kritisk mot Hongkong, Kina og for den del alle andre som eventuelt motarbeider en utlevering av mannen som amerikanske myndigheter anser som spion, forræder og ulovlig lekker av hemmelig informasjon.

Edward Snowdens fly til Cuba
Foto: TATYANA MAKEYEVA

Putin: – Snowden er en fri mann og vi utleverer ikke

Utenriksminister Sergei Lavrov avviste tidligere tirsdag at Russland har hatt noe med Edward Snowdens reiseplaner å gjøre. Han uttalte at Snowden «ikke har krysset den russiske grensen».

Putin sier nå at det betyr at han aldri passerte passkontrollen på Sheremetyevo-flyplassen ved Moskva.

– Han er fortsatt i transittområdet på flyplassen i Moskva. Han har ikke begått noen forbrytelse i Russland. Jo fortere han bestemmer seg for hvor han vil reise, jo bedre, sier Putin.

Den russiske presidenten virker ikke å ha noen planer om å utlevere Snowden til USA slik Kerry, Obama og andre ønsker.

– Han er en fri mann, og han får reise dit han vil av oss, sier Putin.

– Som å klippe en gris

Det er som å klippe busten på en gris – mye hyl og lite ull.

Vladimir Putin om Snowden-saken

Putin kommenterte også situasjonen til Wikileaks-grunnlegger Julian Assange, som oppholder seg på ambassaden til Ecuador for å hindre utlevering til Sverige, i frykt for å bli sendt videre til USA.

– Akkurat som Snowden, ser han på seg selv som en rettferdighetens advokat og en som kjemper for å dele informasjon. Spør deg selv: Skal eller skal ikke mennesker som dette bli utlevert for senere å bli fengslet? spurte president Putin.

– Uansett ønsker jeg ikke å blanda meg i sånne saker, for det er som å klippe busten på en gris – mye hyl og lite ull, sa Putin, ifølge Reuters.

Les mer: Lavrov: Snowden har aldri krysset Russlands grense

Sergei Lavrov

Sergei Lavrov vil ikke ta på seg noe ansvar for Edward Snowdens flukt.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Snowden skal ha forlatt Hongkong søndag, og flere medier mener å ha kilder på at han reiste til Moskva og Russland. Spørsmålet er om lekkasje-kilden har passert passkontrollen og reist inn i Russland.

– Lønner seg ikke

USAs utenriksminister vedgår at de ikke har noen utleveringsavtale med Russland om Snowden skulle befinne seg juridisk på russisk jord.

Les også: – En stor ydmykelse for USA

Samtidig mener Kerry at russerne bør hjelpe USA med å få kontroll på rømlingen.

– Vi håper jo at Russland som selvstendig stat ser at det beste i egen interesse ikke er å ta side med en person som er mistenkt for å ha brutt loven i et annet land, sa Kerry ifølge AP.

Snowden er på rømmen etter at han lekket store mengder informasjon om amerikansk etterretnings overvåking av både telefoner og store tjenester på nettet som Facebook og Google. USA har siktet ham for lovbruddene og begjært ham utlevert.

Det er fortsatt ikke klart hvor Snowden er blitt av etter at han kom til Moskva søndag og ba om asyl i Ecuador. Han var etter alt å dømme ikke på Aeroflots fly til Havana mandag som han hadde booket plass på.

Det er heller ikke bekreftet om han fortsatt er i transitt i den russiske hovedstaden, og dermed formelt ikke har krysset den russiske grensen eller om han har flydd videre til en ukjent destinasjon.

Flysetet Snowden skulle sittet i

Mange rykter og informasjonslekkasjer fra flyselskapet tydet på at Snowden skulle reise til Cuba mandag. Flysetet han hadde booket, 17A, var dog tomt i det flyet tok av.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Snowden får ifølge Wikileaks hjelp av organisasjonen til å flykte fra USA. De skal bistå med praktiske gjøremål, reise og kontakt med diplomater. Det skal ha vært sett på muligheter for asyl i flere land før Snowden søkte asyl hos Ecuador, samme land som Wikileaks-grunnlegger Julian Assange selv har fått støtte fra.

Ifølge Assange er Snowden på vei til det latinamerikanske landet Ecuador etter at han rømte til Moskva. Assange har opplyst at Snowden er i god behold på trygt sted.

Islandsk statsråd avviser Snowden-særbehandling

Av landene som tidlig var oppe som mulige frihavner for kilden til de store NSA-lekkasjene var Island.

Snowden sa selv i et intervju med den britiske avisa Guardian at han så på Island som en mulighet. Wikileaks bekreftet også til NRK at de var blitt kontaktet om en slik mulig løsning.

Parlamentsmedlem Birgitta Jónsdóttir med tidligere bånd til Wikileaks har derimot advart mot en slik løsning fordi landet har et dårlig rykte knyttet til behandling av asylsøkere. Eneste løsning hun så var at Snowden fikk direkte statsborgerskap av parlamentet Alltinget slik sjakkspilleren Bobby Fischer fikk i 2005.

Bjarni Benediktsson

Islands finansminister Bjarni Benediktsson

Foto: SIGTRYGGUR JOHANNSSON / Reuters

Islands finansminister Bjarni Benediktsson avviser dog at Snowden kan få slik særbehandling.

– Edward Snowden har ikke bedt om asyl på Island og derfor er det ikke riktig å spekulere på dette nå. Jeg ser ingen grunn til at han skal få særbehandling, sier Islands finansminister Bjarni Benediktsson til NTB tirsdag.

Benediktsson var tirsdag i Norge der han møtte de øvrige konservative partilederne i Norden på Losby gods i Akershus.

– Hvorfor skulle han få spesialbehandling? Det er mange mennesker som har søkt asyl på Island og ventet i flere måneder på et svar. Han må stille seg bakerst i køen dersom han skulle ønske å bosette seg på Island, sier Benediktsson.

Han beskriver Bobby Fischers sak som svært spesiell og mener den ikke har relevans for Snowdens tilfelle.

Fischer fikk statsborgerskap på Island i 2005 etter å ha blitt arrestert i Japan fordi han reiste med ugyldig pass. Amerikanske myndigheter hadde en stående arrestordre på Fischer som følge av at han i 1992 dro til Jugoslavia for å spille et parti sjakk til tross for USAs boikott av landet.

SISTE NYTT

Siste nytt