NRK Meny
Normal

Lavrov: Snowden har aldri krysset Russlands grense

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov avviser at Russland har hatt noe med Edward Snowdens reiseplaner å gjøre, og at amerikaneren aldri har krysset landets grenser.

Sergej Lavrov

Sergei Lavrov mener påstanden russisk deltagelse i Snowdens flukt er fullstendig grunnløse.

Foto: THOMAS KIENZLE / Afp

I dag avviste Sergei Lavrov at Russland har hatt noe med mannen USA har siktet for spionasje å gjøre.

Grunnløse anklager

– Dette står Snowden bak helt selv, vi har ikke hatt noe med dette å gjøre og har kun lest om det i media. Han har ikke krysset den russiske grensen, sier Lavrov i dag under en pressekonferanse med den algeriske utenriksministeren.

– Forsøket om å gi Russland skylden for dette er fullstendig grunnløs, sier Lavrov som svar på kritikken fra USA.

Det er fortsatt ikke klart hvor Snowden er blitt av etter at han kom til Moskva søndag og ba om asyl i Ecuador. Han var etter alt å dømme ikke på Aeroflots fly til Havana mandag som han hadde booket plass på.

Det er heller ikke bekreftet om han fortsatt er i transitt i den russiske hovedstaden, og dermed formelt ikke har krysset den russiske grensen eller om han har flydd videre til en ukjent destinasjon.

Ifølge Julian Assange er Snowden på vei til det latinamerikanske landet etter at han rømte til Moskva, og at han er i god behold på trygt sted.

USA føler seg sveket

I går la talsmannen for Det hvite hus, Jay Carney, seg på en litt mer forsonene tone da han fortalte pressen at han håper Russland vil se på alle muligheter for å sende Snowden tilbake til USA.

Men det er liten tvil om at USA føler seg sviktet av både Russland og Kina i denne saken.

Den amerikanske tonen er krassere overfor Kina, som USA beskylder for å ha hacket amerikanske datamaskiner, og som de mener prøver å ta den moralske tonen og krever svar fra USA på Snowdens avsløringer av amerikansk hacking av kinesiske maskiner.

Russiske tjenestemenn på sin side sier de ikke har noen plikt til å samarbeide med USA. De viser til amerikanske restriksjoner mot russiske tjenestemenn som USA beskylder for å ha krenket menneskerettighetene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt