NRK Meny
Normal

Vil prøve å annullere straffen til de fengslede amerikanerne i Iran

Forsvareren til de to amerikanerne som er dømt for spionasje og ulovlig innreise i Iran, vil anke avgjørelsen.

Shane Bauer og Josh Fattal.

Shane Bauer og Josh Fattal ble pågrepet i grenseområdet mellom Iran og Irak 31. juli for to år siden.

Foto: - / Afp

– Vi har 20 dager på oss til å anke dommen, jeg vil prøve å gjøre mitt beste for å få annulert straffen, sier forsvarer Masoud Shafiee til nyhetsbyrået Reuters søndag.

Shane Bauer og Josh Fattal er dømt til fem års fengsel for spionasje og ytterligere tre år for ulovlig innreise til Iran.

Tror de er uskyldig

Masoud Shafiee.

Forsvareren til de to amerikanerne, har ikke sett noe som beviser at de to er skyldige i anklagene.

Foto: Vahid Salemi / Ap

De to ble pågrepet i grenseområdet mellom Iran og Irak 31. juli for to år siden. De ble pågrepet etter å ha vært på feil side av grensen. Ifølge de to amerikanerne skal de ha vært på reise i fjellene nord i Irak, og ved et uhell skal de ha krysset den iranske grensen, ifølge dem selv.

Familiene til de to er dypt sjokkerte over den strenge straffen. Bauer og Fattal har allerede tilbragt to år i iransk fengsel.

– Vi vil fortsatt be om og arbeide for at de løslates umiddelbart. Det er på tide at de vender hjem og blir gjenforent med sine familier, sa USAs utenriksminister Hillary Clinton søndag.

– Jeg har ikke sett noen beviser som tyder på noe annet enn at mine klienter er uskyldige. Jeg har aldri vært i tvil, sier forsvarer Shafiee.

Mennene, som er sent i 20-årene, deler en celle i det iranske fengselet «Evin» i Teheran. Begge har erklært seg ikke skyldig i rettsaken som gikk for lukkede dører, og som ble avsluttet 31. juli i år.

– Josh og Shane fikk beskjed om straffeutmålingen lørdag. De to årene de allerede har tilbragt i fengsel er inkludert i straffen, sier Shafiee.

Støttes av Muhammed Ali

I 2009 ble de arrestert sammen med Bauers kjæreste, Sarah Shourd (32). Hun ble imidlertid sluppet ut mot kausjon og fikk returnere til California, hvor hun i tiden etter har drevet med kampanjer for å få frigitt sine to reisekamerater.

Shourd har fått støtte blant annet fra den kjente eks-bokseren Muhammed Ali og sangeren Yusuf Islam, begge tidligere konverterte muslimer.

Saken har forverret den spente situasjonen mellom Teheran og Washington D.C, som ikke har hatt noen diplomatisk forbindelse siden den amerikanske ambassaden i Teheran ble stormet etter den islamske revolusjonen i 1979.

Det er svært strenge straffer for pionasje i Iran. I verste fall kan det føre til dødsstraff. Shafiee hadde håpet at hans klienter kun ville bli dømt for å ha entret landet ulovlig, og at de nå ville være fri på grunn av at de allerede har sonet en toårig straff.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt