Hopp til innhold

– Selvmordsbomber sto bak angrepet

En selvmordsbomber sto bak et av de to bombeangrepene som drepte 73 mennesker i Kampala, bekrefter ugandiske myndigheter.

Uganda Explosions

Ingen av de drepte er så langt identifisert offentlig.

Foto: Stephen Wandera / Ap

Selvmordsbomberen sprengte seg på to forskjellige restauranter i Ugandas hovedstad Kampala, hvor mange var samlet for å se VM-finalen søndag kveld.

73 personer ble drept i angrepet, som er det dødligste angrepet i Øst-Afrika siden bombingen av USAs ambassader i Kenya og Tansania i 1988.

LES: Flere arrestert etter selvmordsangrepet i Uganda
LES: Uganda: Kan ha vært selvmordsangrep
LES: – Uganda trekker ikke ut styrker

Tok på seg ansvaret

– Vi kan bekrefte at det siste angrepet ble utført av en selvmordsbomber, sier innenriksminister Matia Kasaija til nyhetsbyrået AFP.

Bombene eksploderte på to forskjellige restauranter søndag kveld. Tidligere i dag ble det stadfestet at 76 personer ble drept i eksplosjonene. Dette tallet er nå nedjustert til 73.

Mandag ettermiddag tok den militante gruppa på seg ansvaret for eksplosjonen.

Seks er arrestert

Onsdag ettermiddag bekrefter politiets talskvinne Judith Nabakooba at seks mistenkte er pågrepet etter eksplosjonen. Disse blir nå avhørt av politiet.

Nakakooba sa at politiet aksjonerte i seks forskjellige områder i hovedstaden Kampala på onsdag for å undersøke flere mulige bombeinnretninger, men ingen viste seg å være ekte.

– Folk har blitt mer forsiktig, legger hun til.

Kan ha planlagt et tredje angrep

Myndighetenes talsmann, Fred Opolot, sier til nyhetsbyrået Reuters at et udetonert selvmordsbelte ble funnet på et tredje sted i hovedstaden Kampala.

Dermed kan det tyde på at Al Shabaab hadde planer om å slå til et tredje sted under VM-finalen på søndag.

På bakgrunn av dette funnet arresterte politiet seks personer.

Jobber med identifisering

Mandag jobbet hjelpemannskaper for å finne de dreptes nasjonaliteter. Ingen personer er så langt identifisert offentlig.

– Nasjonalitetene vil bli frigitt senere, sa politiets talskvinne Judith Nabakoobadet til AFP i går.

En talsmann for den amerikanske ambassaden bekreftet imidlertid at én amerikansk statsborger er blant de omkomne. I tillegg ble flere amerikanere skadd i angrepet.

– Rettet mot folk som så VM

Den ene eksplosjonen skjedde på den etiopiske restauranten Ethiiopian Vilage i utkanten av hovedstaden Kampala. Den andre bomba gikk av i Kyadondo Rugby Club øst i byen.

De to restaurantene som ble rammet viste VM-finalen på storskjerm, og lokalene var tettpakka med fotballsupportere. Ifølge politisjef Kale Kayihura var det bevisst fra selvmordsbombernes side å slå til her.

– Disse bombene var definitivt rettet mot folk som så VM, sa han til BBC.

Har truet med angrep

Al Shabaab, som kontrollerer rundt 80 prosent av Somalia, har mange ganger trua med å angripe Uganda. Bakgrunnen er at landet har sendt styrkebidrag til fredsstyrken til Den afrikanske union i Somalia.

Uganda og Burundi er de eneste afrikanske landene som har sendt styrker til det krigsherjede landet på Afrikas horn.

Selv om truslene og angrepene fra den islamske militsen, vil ikke Ugandas myndigheter trekke ut styrkene fra Mogadishu i Somalia.

Neste uke møtes medlemmene i Den afrikanske union i Uganda. Dette møtet blir avholdt til tross for at sikkerhetssituasjonen i landet har forverret seg etter angrepene.

Frykter nye angrep

Etter søndagens hendelser frykter innbyggerne i Kampala at angrepene vil føre til flere terrorhandlinger i landet i tida framover.

SISTE NYTT

Siste nytt