– Saudi-Arabia mangler strategi for å regulere menneskehavet

Den hellige steinen er omgitt av luksushoteller og Saudi-Arabia bygger stadig flere uten å tenke på metningspunktet, sier forfatter og skribent Bushra Ishaq. Hun mener myndighetene mangler en strategi for å regulere menneskehavet.

Bushra Ishaq

Bushra Ishaq mener Saudi-Arabiske myndigheter mangler en strategi for å regulere menneskehavet i Mekka.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Sammen med rundt to millioner andre muslimer gjennomførte i fjor den norsk-pakistanske forfatteren og samfunnsdebattanten Bushra Ishaq pilegrimsferden hajj til Mekka. En reise hun selv beskriver som den sterkeste friluftsturen en muslim noen gang kan gjøre.

– Det er en fysisk utmattende tur på flere dager. Du er ute i ørkenen i stekende varme. Kroppen er kjempesliten og pulsen er høy, samtidig har sinnet aldri vært lettere. Jeg mener det er en livsreise for de fleste av oss.

– Tenker ikke på metningspunktet

Likevel var det også en omstridt reise for Bushra Ishaq. Hun er sterkt kritisk til hvordan Saudi-Arabiske myndigheter forvalter helligdommene i Mekka, det helligste stedet i Islam.

– Den hellige steinen er omgitt av luksushoteller, og Saudi-Arabia fortsetter utbyggingen uten å tenke på metningspunktet stedet kan ha, sier Ishaq.

I dag omkom over 700 muslimer under pilegrimsferden i Medinadalen utenfor Mekka.

Trampet i hjel

Over 700 muslimer ble trampet i hjel utenfor Mekka torsdag.

Foto: Ap/NTB

Tragedien skjedde etter at det oppsto panikk i trengselen, og i folkehavet ble mange hundre trampet i hjel. Over 800 er skadet. Ifølge innenriksdepartementet i Saudi-Arabia skjedde tragedien da to store bølger av pilegrimer møttes ved et krysningspunkt.

Les også: Dødstallet stiger: 717 personer er trampet i hjel i Mekka

– Mangler strategi

Bushra Ishaq mener Saudi-Arabiske myndigheter slipper for mange muslimer inn til helligdommene, særlig rike muslimer fra vestlige land som reiser år etter år.

– Millioner av mennesker samles, men myndighetene mangler en tydelig strategi for å regulere menneskehavet, sier Ishaq.

Pilegrimer i Mekka

Over to millioner muslimer reiser på pilegrimsreise til Mekka hvert år.

Foto: AHMAD MASOOD / Reuters

Det er Saudi-Arabiske myndigheter som bestemmer hvem som får slippe inn i landet for pilegrimsreise, og muslimene er kvotert inn fra de enkelte land. Under sin reise i fjor møtte Ishaq et indonesisk par som hadde ventet i 17 år på å få gjøre hajj. Selv fikk Ishaq reise samme år som hun søkte om visum til Saudi-Arabia. Dette viser at Saudi-Arabiske myndigheter prioriterer muslimer fra vestlige land, mener Ishaq. Mange av disse reiser også år etter år.

– Altfor mange drar flere ganger. Jeg oppfordrer alle norske muslimer til å ta et medmenneskelig ansvar. Følg troens grunnsetning om likeverd og nestekjærlighet, og la noen andre ta den reisen som du har tenkt til å gjøre igjen, sier Bushra Ishaq.

SISTE NYTT

Siste nytt