– Saudi-Arabia mangler strategi for å regulere menneskehavet

Den hellige steinen er omgitt av luksushoteller og Saudi-Arabia bygger stadig flere uten å tenke på metningspunktet, sier forfatter og skribent Bushra Ishaq. Hun mener myndighetene mangler en strategi for å regulere menneskehavet.

Bushra Ishaq

Bushra Ishaq mener Saudi-Arabiske myndigheter mangler en strategi for å regulere menneskehavet i Mekka.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Sammen med rundt to millioner andre muslimer gjennomførte i fjor den norsk-pakistanske forfatteren og samfunnsdebattanten Bushra Ishaq pilegrimsferden hajj til Mekka. En reise hun selv beskriver som den sterkeste friluftsturen en muslim noen gang kan gjøre.

– Det er en fysisk utmattende tur på flere dager. Du er ute i ørkenen i stekende varme. Kroppen er kjempesliten og pulsen er høy, samtidig har sinnet aldri vært lettere. Jeg mener det er en livsreise for de fleste av oss.

– Tenker ikke på metningspunktet

Likevel var det også en omstridt reise for Bushra Ishaq. Hun er sterkt kritisk til hvordan Saudi-Arabiske myndigheter forvalter helligdommene i Mekka, det helligste stedet i Islam.

– Den hellige steinen er omgitt av luksushoteller, og Saudi-Arabia fortsetter utbyggingen uten å tenke på metningspunktet stedet kan ha, sier Ishaq.

I dag omkom over 700 muslimer under pilegrimsferden i Medinadalen utenfor Mekka.

Trampet i hjel

Over 700 muslimer ble trampet i hjel utenfor Mekka torsdag.

Foto: Ap/NTB

Tragedien skjedde etter at det oppsto panikk i trengselen, og i folkehavet ble mange hundre trampet i hjel. Over 800 er skadet. Ifølge innenriksdepartementet i Saudi-Arabia skjedde tragedien da to store bølger av pilegrimer møttes ved et krysningspunkt.

Les også: Dødstallet stiger: 717 personer er trampet i hjel i Mekka

– Mangler strategi

Bushra Ishaq mener Saudi-Arabiske myndigheter slipper for mange muslimer inn til helligdommene, særlig rike muslimer fra vestlige land som reiser år etter år.

– Millioner av mennesker samles, men myndighetene mangler en tydelig strategi for å regulere menneskehavet, sier Ishaq.

Pilegrimer i Mekka

Over to millioner muslimer reiser på pilegrimsreise til Mekka hvert år.

Foto: AHMAD MASOOD / Reuters

Det er Saudi-Arabiske myndigheter som bestemmer hvem som får slippe inn i landet for pilegrimsreise, og muslimene er kvotert inn fra de enkelte land. Under sin reise i fjor møtte Ishaq et indonesisk par som hadde ventet i 17 år på å få gjøre hajj. Selv fikk Ishaq reise samme år som hun søkte om visum til Saudi-Arabia. Dette viser at Saudi-Arabiske myndigheter prioriterer muslimer fra vestlige land, mener Ishaq. Mange av disse reiser også år etter år.

– Altfor mange drar flere ganger. Jeg oppfordrer alle norske muslimer til å ta et medmenneskelig ansvar. Følg troens grunnsetning om likeverd og nestekjærlighet, og la noen andre ta den reisen som du har tenkt til å gjøre igjen, sier Bushra Ishaq.

Presidentvalget kort forklart

Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Kan Biden slå Trump?

Podkast: Krig og fred

SISTE NYTT

Siste nytt