NRK Meny
Normal

Dødstallet stiger: 717 personer er trampet i hjel i Mekka

MEKKA/OSLO (NRK): 717 personer er så langt døde etter å ha blitt er trampet i hjel i byen Mina nær Mekka. Det oppsto panikk i folkemengden under den årlige pilegrimsferden hajj.

Trampet i hjel

Dødstallet i Saudi-Arabia stiger stadig. I tillegg er over 805 personer skadd under den årlige pilegrimsferden hajj, opplyser sivilforsvaret i landet.

Myndighetene har sendt 4.000 hjelpearbeidere og 220 ambulanser og andre kjøretøy til Mina for å hjelpe til, melder CNN. De skadde blir sendt til fire forskjellige sykehus i området.

Fra Norge er det rundt 325 personer som deltar på pilegrimsreisen. NRK har vært i kontakt Utenriksdepartementet som ennå ikke vet om nordmenn er blant de drepte eller skadde.

– Det er for tidlig å si om nordmenn har kommet til skade i hendelsen, men ambassaden i Riyadh jobber med å få en oversikt over situasjonen, sier kommunikasjonsrådgiver i UD Veslemøy Salvesen.

Utenriksdepartementet i Danmark melder at minst én dansk statsborger er skadet i Mina.

Laster Twitter-innhold
Dødstallene i Mekka stiger stadig - ifølge myndighetene i Saudi- Arabia ble minst 717 mennesker trampet ihjel under pilegrimsferden idag. Over 800 er skadet

Erklærer unntakstilstand

Ifølge innenriksdepartementet i Saudi-Arabia skjedde tragedien da to store bølger av pilegrimer møttes ved et krysningspunkt.

Det har vært svært varmt i området og mange av pilegrimene har ikke sovet på flere dager. Mange av deltakerne fortsatte å gå fremover ettersom ulykkesmeldingen ikke hadde nådd alle.

Tragedien skjedde ved en teltleir med over én million telt. Like ved foregikk ritualet «steining av djevelen» i Minadalen, der pilegrimene kaster småsteiner mot en murvegg som skal symbolisere djevelen.

Denne rituelle handlingen er til minne om profeten Abraham, som kastet stein mot satan, og markerer avsky mot djevelen.

Helseministeren i Saudi-Arabia har erklært unntakstilstand i landet etter tragedien.

Kart over teltleiren

Det var her tragedien skjedde tidligere i dag.

Foto: NRK

Skylder på udisiplinerte pilegrimer

Etter hvert som middelklassen i verden blir større, er det flere muslimer som har fått råd til å reise til Saudi-Arabia for å delta på pilegrimsreisen.

Presset på myndighetene i landet har blitt større for å sikre trygghet for de store massene som deltar på den hellige vandringen.

Iran anklager nå Saudi-Arabia for å være for dårlig rustet før pilegrimsvandringen. Minst 41 iranere er drept i tragedien.

Saudi-Arabias helseminister mener tragedien ikke hadde skjedd dersom pilegrimene hadde fulgt instrukser fra myndighetene. Mange pilegrimer går uten å følge tidstabellene myndighetene har laget, melder TV-kanalen El-Ekhbariya.

Kronprins Mohammed bin Nayef, som leder komiteen med ansvar for pilegrimsvandringen i Saudi-Arabia, har beordret etterforskning av tragedien i Mina. Det melder det offisielle nyhetsbyrået Saudi Press Agency (SPA). Resultatet av etterforskningen vil bli forelagt kong Salman som vil ta de nødvendige grep, melder SPA.

Iram Ansari i Mekka. Helseminister har erklært unntakstilstand

Reporter Iram Ansari forteller at myndighetene har erklært unntakstilstand.

Ikke første gang

Det er ikke første gang folk blir trampet i hjel under hajj og pilegrimsreisen. I 2006 døde 346 mennesker på samme vis, ytterligere 289 ble skadd. I 2004 døde 251 pilegrimer etter å ha blitt tråkket i hjel.

Etter disse hendelsene ble sikkerheten gjennomgått for å unngå lignende tilfeller i fremtiden.

I år har myndighetene i tillegg skjerpet sikkerheten i frykt for terror. For å kunne ta imot flere hadde saudiarabiske myndigheter i år satt i gang omfattende utbygging av Stormoskeen, som omkranser den hellige Kaba-steinen i Mekka.

For nesten to uker siden veltet en massiv kran og knuste deler av taket på moskeen. 107 mennesker mistet livet, mens over 180 ble skadd.

Den tragiske hendelsen skjedde i en teltleir i byen Mina.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt