– Overgrepssiktet kan få dødsstraff

Den overgrepssiktede nordmannen i Gambia kan bli dømt allerede denne uken. Sigurd Klomsæt frykter at mannen kan få dødsstraff.

overgrepsmistenkt Gambia

På dette soverommet ble den 45 år gamle mannen fra Telemark pågrepet av gambisk politi.

Foto: Meek, Tore / Scanpix

Sigurd Klomsæt

Sigurd Klomsæt er 45-åringens tidligere advokat.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

– Det er mulig han blir dømt denne uken. Gambia har ikke avskaffet dødsstraff og presidenten er svært kritisk til blant annet homofile. Jeg ar hørt at dersom presidenten har en dårlig dag, så kan man få dødsstraff, sier mannens tidligere advokat, Sigurd Klomsæt til NRK.no.

LES: – Innrømmer overgrep mot barn
LES: et nytt overgrep

45-åringen er siktet for å ha misbrukt seks smågutter i Banjul i Gambia. Guttene ble funnet på rommet til mannen 26. desember. Den yngste av dem var tre år gammel.

Reiser trolig til Gambia i morgen

Nå sitter han fengslet i Gambia - et land som ikke har avskaffet dødsstraff. Landets president Yahya Jammeh har tidligere sagt han vil utvise homofile fra landet og gitt beskjed til folket om å ikke å leie ut rom til mennesker med homofil legning.

Klomsæt har fått avslag på søknaden om å bli oppnevnt som advokaten til 45-åringen.

– Jeg har fått avslag på søknaden om å bli oppnevnt som mannens advokat. Jeg vil søke på nytt i dag og reiser trolig nedover i morgen.

Mannen skal ha motsatt seg hjelp fra norske myndigheter .

Ikke penger til advokat

– Den norske konsulen i Gambia har fortalt meg at han ikke har fått noen advokat i Gambia og at han ikke har penger til å skaffe seg en. Jeg har ikke fått snakket med han selv, men regner med at han vil ha en advokat.

I Norge er mannen tidligere dømt til flere års fengsel for overgrep mot barn, blant annet sin egen sønn.

Fredag ble mannen anmeldt for et nytt overgrep som skal ha skjedd i Oslo.

Ifølge Dagbladet har 45-åringen innrømmet straffskyld for det han er anklaget for i Gambia i et rettsmøte der varetektsfenglingen ble forlenget på nyttårsaften.

– Fanger utsettes for tortur

– Jeg må bare legge til grunn at jeg har representert ham siden 2002, at jeg ikke har kommet i kontakt med ham de siste dagene og at jeg ikke vet med sikkerhet hva han har sagt. Jeg kan heller ikke vite hva slags tilstand han eventuelt har vært i, men jeg har registret at det skrives at fanger utsettes for tortur i fengselet der han sitter, sier Klomsæt til NTB.

Klomsæt sier at han har sørget for vaksiner, at han har reservert flybilletter med avgang tirsdag morgen og at malariatabletter er innkjøpt.

– Det er ennå ikke avklart om jeg reiser. Jeg vet ikke hva som skjer, men noen sjanser må man ta. Mannen er fengslet uten å ha fått oppnevnt advokat, sier Klomsæt.

Advokaten legger ikke større vekt på opplysningene fra Gambia om at han må ha arbeids- og oppholdstillatelse og være lisensiert som advokat for å kunne jobbe som advokat i Gambia.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt