NRK Meny
Normal

– Har brukt over 3,7 million liter kjemikalier

Samtidig som arbeidet med å ta seg av lekkasjen i Mexicogolfen går videre har bruken av kjemikalier passert 1 million gallon, eller over 3,7 millioner liter.

Thad Allen og oljelekkasjen med kjemikalier

Leder for innsatsen mot oljeutslippet i Mexicogolfen, admiral Thad Allen i den amerikanske kystvakten kunne fortelle at grensen på 1 million gallon kjemikalier var nådd. Til høyre lekkasjen på bunnen hvor en slange slipper ut kjemikalier som hvit veske for å løse opp oljen.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, BP / Ap

Etter mange problemer med å stoppe lekkasjen fra bunnen i Mexicogolfen er det nå håp om at oljeselskapet BP har fått mer kontroll. Like før helga fikk redningsaksjonen på plass en hette over brønnen som nå er koblet til produksjonsfartøyer på overflaten som oljen fraktes opp til.

– Det siste døgnet er 11 000 fat olje tatt hånd om på denne måten, kunne Thad Allen i den amerikanske kystvakten, som koordinerer innsatsen mot oljeutslippet, fortelle på en pressekonferanse i Det hvite hus i dag.

I går: – Har hentet opp 10.000 fat olje

Robert Gibbs - Obamas pressetalsmann

President Obamas presstalsmann Robert Gibbs var klar på at amerikanske myndigheter ikke skulle ta BPs tall for god fisk.

Foto: J. Scott Applewhite / Ap

Journalistene ville også vite hvor stor del av oljen som kommer ut av brønnen som faktisk fanges opp, men det var ikke helt enkelt å svare på. Tidligere har det blitt anslått mange forskjellige tall på hvor mye olje som totalt lekker, og oljeselskapet BP har fått kritikk for å komme med for lave tall.

– Vi ville aldri spørre BP om hvor mye som lekker for å regne ut hvor stor forurensning BP er ansvarlig for. Vi har våre egne folk med hjelp fra alle etater som kan bidra, blant annet NASA, var svaret president Obamas pressetalsmann Robert Gibbs ga da journalistene maste om et klart og tydelig tall. Han henviste også til kystvakten, som informerte om at de nå regner på utslippets omfang for å kunne gi så oppdaterte og riktige tall som mulig.

Les også: - Dette gjør meg rasende

Et tall som det derimot ikke var noen tvil om, var hvor mye kjemikalier opprydningsmannskapene har brukt for å løse opp olje i sjøen.

– Akkurat passert en terskel i kjemikaliebruk

For å prøve å unngå at for mye olje når land som store tykke flak og skader dyrelivet, ønsker oljeselskapet og opprydningsmannskepene at så mye olje som mulig plukkes opp eller løses opp ute i havet. For å oppnå det brukes lenser, men også store mengder kjemikalier, noe som har møtt mye kritikk.

Pelikan skadet av olje - 6. juni 2010

En pelikan kommer inn til kysten av Lousiana dekket av olje fra utslippet i Mexicogolfen.

Foto: JOSE LUIS MAGANA / Reuters

– Vi har akkurat passert grensen på 1 million gallon kjemikalier, fortalte Allen i kystvakten om det enorme forbruket av kjemiske oppløsningsmidler. En kjemikaliebruk som tilsvarer over 3,7 millioner liter.

Har det noengang vært brukt så store mengder før, ble han spurt?

– Nei, vi har aldri brukt slike mengder før, svarte Allen som nesten ble avbrutt av Obamas pressetalsmann.

Robert Gibbs ville gjøre det klart at det ikke var noen hemmelighet hvor mye kjemikalier som slippes ut i sjøen.

– Vi planlegger å offentligegjøre en oversikt som fortløpende oppdateres med hvor mye kjemikalier som brukes til en hver tid, understreket Obamas talsmann.

Les: Obama ber BP minske kjemikalie-bruk

Bruken av kjemikalier har møtt mye kritikk og admiral Allen i den amerikanske kystvakten innrømte at de ikke ønsker å bruke mer enn absolutt nødvendig.

– Vi må få bruken av kjemikalier ned til et minimum. Det har blitt reist bekymringer fordi man ikke vet hvilke konsekvenser så stor kjemikaliebruk kan få. Nå har vi passert 1 million gallon. Vi må bruke det, men ikke mer enn absolutt nødvendig, sa lederen for kystvaktens innsats admiral Thad Allen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt