Hopp til innhold

– Obama blir stadig mer isolert

Barack Obama blir stadig mer isolert fordi forbindelsene til en rekke viktige allierte er under press, skriver The Guardian. Årsaken er NSA-spionasje og strid om Midtøsten-politikken.

USA-IMMIGRATION/OBAMA U.S. President Obama pauses while he speaks about immigration reform in the East Room at the White House in Washington

Nettet begynner å stramme seg rundt Barack Obama, mener The Guardian. USA tar ikke innover seg hvor alvorlig avlyttingsavsløringene er, sier amerikanske diplomater til avisen.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

Avisen har snakket med diplomater i Washington som bekrefter at USA i økende grad nå er i ferd med å bli isolert. Flere hevder også Obama-administrasjonen ikke tar inn over seg hvor alvorlig avsløringene av omfattende avlytting og spionasje blir sett på i mange hovedsteder i Europa og Latin-Amerika.

En svært opprørt Angela Merkel ringte onsdag direkte til Obama etter rapportene om at amerikansk etterretning har avlyttet mobiltelefonen hennes.

35 ledere avlyttet

Den angivelige avlyttingen av Merkel, samt rapporter om avlytting av millioner av franskmenn, dominerte fullstendig EU-toppmøtet i Brussel torsdag.

Men også i Brasil og Mexico har avsløringer om amerikansk avlytting av landets ledere ført til kjølige forbindelser til USA. Obama klarte ikke overtale Brasils president om ikke å avlyse et planlagt statsbesøk til USA.

Torsdag kveld skrev The Guardian at amerikansk etterretning har overvåket telefonsamtalene til hele 35 internasjonale ledere. Numrene skal NSA ha fått fra en tjenestemann i et annet statsorgan. Ingen av lederne blir navngitt. Avlyttingen blir beskrevet i et dokument lekket av varsleren Edward Snowden.

(Saken fortsetter under bildet)

Belgium EU Summit Herman Van Rompuy, Francois Hollande, Viktor Orban, Elio Di Rupo, Mariano Rajoy, Fredrik Reinfeldt, Jiri Rusnok, Angela Merkel

I går startet EU-toppmøtet i Brussel, og amerikansk overvåking av europeiske statsledere var det mest debatterte temaet blant de europeiske topplederne.

Foto: Michel Euler / Ap

Syria-uenighet

Men det er ikke bare Snowden som skaper problemer for Obama. Også i Midtøsten sliter USA nå med forbindelsene til flere allierte. Saudi-Arabia ble denne uken det foreløpig siste landet i rekken av land som har signalisert et skifte i sine forbindelser til USA.

Årsaken er misnøye med USAs tilnærming både til Iran og krigen i Syria. Heller ikke Israel, Jordan eller De forente arabiske emirater er fornøyd med USAs politikk i regionen.

Utenriksminister John Kerry jobber derfor på høygir for å holde landene involvert i fredsforhandlinger i Midtøsten og forsøkene på fredssamtaler om Syria.

Skjønner ikke

– NSA-avsløringene har helt klart skapt spenning i forholdet vårt til noen land, og vi håndterer det gjennom våre diplomatiske kanaler, sa pressekontakt i Det hvite hus Jay Carney torsdag.

Men ifølge diplomater The Guardian har snakket med, skjønner ikke USA hvor alvorlig avlyttingssakene blir opplevd. Det oppfattes som falskt når USA viser til at alle land innhenter etterretning. Ingen andre land disponerer verktøyene USA gjør gjennom NSA.

Hvordan reagert?

– Hvordan ville USA ha reagert om det ble avslørt at en alliert avlyttet samtaler til tusenvis av amerikanere, inkludert Obama sine? spør en europeisk diplomat.

Frankrike, Mexico, Brasil og Tyskland har alle sendt en liste til Det hvite hus med detaljerte spørsmål om rapportene om overvåking. Men ingen av landene skal ha mottatt svar de ser seg fornøyd med.

Flere utenlandske tjenestemenn i Washington har nå endret måten de jobber på etter NSA-avsløringene. Strengere sikkerhetstiltak er innført. Letingen etter skjulte mikrofoner er trappet opp, og konklusjonen er at NSA kan overvåke også kryptert kommunikasjon.

SISTE NYTT

Siste nytt