Hopp til innhold

– Ny prøvesprengning i Nord-Korea kan gi radioaktiv lekkasje

Sør-Korea og Kina frykter at fjellet som brukes til atomprøvesprengninger i Nord-Korea skal kollapse.

Kim Jong-un

Dette bildet av Kim Jong-un ble sendt ut i forbindelse med den siste atomprøvesprengningen i september. Nord-Korea skal ha detonert en hydrogenbombe som var ti ganger kraftigere enn Hiroshima-bomben.

Foto: Str / AFP

Nord-Korea har gjennomført seks atomprøvesprengninger, den siste i begynnelsen av september.

Alle er gjennomført på samme sted, testområdet Punggye-ri under fjellet Mantap nord i landet.

Der fraktes bombene gjennom en tunnel til midten av fjellet, og ned en sjakt som trolig er to kilometer dyp.

– Ved foten av fjellet er det et hulrom som er mellom 60 og 100 meter langt. Ved en ny atomprøvesprengning er det fare for kollaps, sier Sør-Koreas sjefmeteorolog Nam Jae-cheol til nyhetsbyrået Yonhap.

Ifølge South China Morning Post, som holder til i Hongkong, har kinesiske geologer advart Nord-Korea mot å gjennomføre flere prøvesprengninger på anlegget.

Forskere fra Kinas geologiske og geofysiske institutt frykter at fjellet skal implodere og at radioaktivt avfall lekker ut og sprer seg over grensen, skriver avisen.

Advarselen skal ha blitt overlevert til en nordkoreansk delegasjon i Beijing like etter den sjette atomprøvesprengningen. Kinesiske myndigheter sier de ikke kjenner til møtet.

Tirsdag formiddag melder den japanske TV-kanalen Asahi at en tunnel på anlegget har rast sammen, og at 200 personer omkom. Ulykken skal ha vært forårsaket av den siste atomprøvesprengningen.

Satellittbilder av Nord-Korea

Satellittbilder fra april viser prøvesprengningsanlegget Punggye-ri ved fjellet Mantap. Anlegget ligger rundt 80 kilometer fra den kinesiske grensen.

Foto: Airbus Defense & Space/38 North/Pleiades CNES/Spot Image via AP

Utløste jordskjelv og skred

Prøvesprengningen i september hadde en anslått styrke på mellom 100 og 200 kilotonn TNT, kraftigere enn alle de tidligere prøvesprengningene til sammen.

Den førte til flere jordskjelv og omfattende jordskred ved testanlegget, noe som kan ha gjort området enda mer ustabilt.

– Kina kan ikke sitte og vente til det imploderer. Vi kan oppdage radioaktivt nedfall når det kommer, men da vil det være for sent. Det vil oppstå panikk og sinne mot myndighetene. Kanskje Nord-Korea selv har innsett at anlegget ikke tåler en ny eksplosjon, og at de må gjøre det et annet sted, sier en ikke navngitt forsker ved Peking-universitetet til avisen.

Lan Xiaoqing ved instituttet for atmosfærisk fysikk i Beijing mener fjellet i verste fall kan spy ut radioaktivt avfall som en vulkan.

– Det radioaktive nedfallet kan spre seg over halve jordkloden, sier Lan.

SISTE NYTT

Siste nytt