Nord-Koreas FN-ambassadør advarte USA om atomkrig

– USAs fastland er innen rekkevidde og dersom USA invaderer oss vil de ikke unnslippe vår straff noe sted på kloden, sa Nord-Koreas FN-ambassadør Kim In-ryong.

Kim In Ryong

KIM IN-RYONG: FN-ambassadøren understreket at Nord-Korea er blitt en fullverdig atommakt og besitter både atombomber, hydrogenbomber og interkontinentale ballistiske missiler.

Foto: Bebeto Matthews / AP

Nord-Koreas FN-ambassadør Kim In-ryong sa på et møte i Generalforsamlingen i FNs første komité at situasjonen på Korea-halvøya har «nådd et kritisk punkt og at en atomkrig kan bryte ut hvert øyeblikk».

Ifølge Kim In-ryong er Nord-Korea det eneste landet i verden som har blitt utsatt for en så ekstrem og direkte atomtrussel fra USA siden 70-tallet. Nord-Korea har rett til å ha atomvåpen i selvforsvar, sa han.

Kim Jong-un og Trump

ORDKRIG: USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un har de siste månedene trappet opp ordkrigen.

Foto: Saul Loeb Ed Jones / AFP

Han understreket at Nord-Korea er blitt en fullverdig atommakt og besitter både atombomber, hydrogenbomber og interkontinentale ballistiske missiler.

Videre pekte FN-ambassadøren på de store militærøvelsene som holdes hvert år med store atomressurser, og at det som er verre er hva han kalte «en amerikansk plan om en hemmelig operasjon for å fjerne landets øverste ledere», skriver The Washington Post.

Sanksjoner og øvelse

Mandag ble det kjent at Russland og president Vladimir Putin vil svekke sine økonomiske og vitenskapelige, samt andre bindinger til Nord-Korea, i tråd med FNs sanksjoner mot landet. Også EU kunngjorde at unionen ville iverksette nye sanksjoner mot Pyongyang.

Samme dag innledet USA og Sør-Korea en årlig, ti dagers felles militærøvelse utenfor kysten av Koreahalvøya.

Militærøvelse i Sør-Korea

ØVELSE: USA og Sør-Korea gjennomfører igjen en felles militærøvelse, noe som vekker sterke reaksjoner i Nord-Korea. På programmet står blant å trene på evakuering i tilfelle et angrep fra Nord-Korea.

Foto: Handout / AFP

Ifølge en sørkoreansk talsmann skal øvelsen vise at de to landene er klare til å reagere mot nordkoreanske provokasjoner, og den skal også bedre landenes evne til å gjennomføre felles operasjoner.

USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un har de siste månedene trappet opp ordkrigen. Trump har truet Nord-Korea med «ild og raseri ulikt alt verden har sett», mens Nord-Korea har svart med at «et angrep på USAs fastland er uunngåelig».

Mulig ny prøveoppskytning

Øvelsen denne uken kan føre til at Nord-Korea svarer med en ny prøveoppskyting, skriver AFP.

Ifølge avisen Donga Ilbo, har sørkoreanske myndigheter satellittbilder som viser ballistiske missiler på utskytingsramper som kjøres ut av hangarer utenfor Pyongyang og i Phyongan-provinsen.

AFP skriver at det kan dreie seg om den interkontinentale raketten Hwasong-14, som kan nå frem til Alaska, eller mellomdistanseraketten Hwasong-12, som skal kunne nå Guam. Nord-Korea har tidligere truet med å angripe den amerikanske basen i Stillehavet.

Sør-Korea

OPPSKYTNING: Sør-Korea testet i september et Hyunmu 2-missil på østkysten. Nord-Korea skal nå ha fått tak i flere konkrete planer med forberedelser på full krig.

Foto: Handout / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt