Nord-Korea: – Dere bør ta truslene våre bokstavelig

Nord-Koreas planer om å sprenge en hydrogenbombe i Stillehavet er ikke bare tomt prat, hevder diplomat.

Kim Jong-un

Kim Jong-un overværer oppskytningen av en mellomdistanserakett i forrige måned. Nå sier en av hans diplomater at planene om å sprenge en hydrogenbombe i Stillehavet er høyst reelle.

Foto: STR / AFP

Den nordkoreanske tjenestemannen Ri Yong Pil kommer i et intervju med CNN med sterke advarsler til verden om at den bør ta landets trusler om prøvesprengninger av en hydrogenbombe i Stillehavet «bokstavelig».

Under FNs hovedforsamling i New York i september, snakket Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho om en mulig test av en hydrogenbombe i Stillehavet – den første atomtesten utenfor nordkoreansk territorium.

Denne trusselen skal man ikke kimse av, ifølge Ri Yong Pil.

– Utenriksministeren er godt klar over intensjonene til vår øverste leder, så jeg tror du skal ta hans ord bokstavelig, sier han til den amerikanske nyhetskanalen.

Truer USA med missiler

Forholdet mellom USA og Nord-Korea har de siste månedene vært på frysepunktet etter at Nord-Korea har gjennomført flere rakettoppskytinger og prøvesprengninger – blant annet en atomprøvesprengning av det landet selv hevder er en hydrogenbombe.

På talerstolen i FNs hovedforsamling i forrige måned sparte ikke utenriksminister Ri Yong-ho på kruttet.

Han kalte USAs president Donald Trump en «mentalt forstyrret person full av stormannsgalskap» som «holder på atomknappen».

– Truslene hans om å totalt tilintetgjøre landet vårt har gjort vårt missils besøk til hele USAs fastland desto mer uunngåelig, sa Ri.

Trump: – Vil være fint å slippe å ødelegge Nord-Korea

Kort tid før hadde Donald Trump stått på samme talerstol i FN, og heller ikke han utviste særlig måtehold. Trump kalte Nord-Koreas leder Kim Jong-un «Rocket man» - «rakettmannen» – og uttalte at han var på et selvmordsoppdrag. I tillegg truet USAs president med å utslette det asiatiske landet dersom det skulle bli nødvendig.

I et intervju med Fox Business Network på søndag sa Trump at de er «forberedt på hva som helst» når det kommer til Nord-Korea.

– Vil det være fint å slippe å gjøre det? Svaret er ja. Vil det skje? Hvem vet, hvem vet, sa han.

– Vi får se hva som skjer, vi er så forberedt. Du vil ikke tro hvor forberedt vi er.

Ri Yong-ho svarte også på disse kommentarene fra den amerikanske presidenten, og sa at alle diplomatiske forbindelse mellom de to landene er stengt. Dette til tross for at USAs utenriksminister Rex Tillerson hevder at de fremdeles var åpne.

– USA snakker om militære alternativer og gjennomfører militære øvelser. De legger press på oss fra alle kanter med sanksjoner. Hvis du tror at det fører til diplomati, så tar du feil, sa Ri.

SISTE NYTT

Siste nytt