Jimmy Carter vil mekle i Nord-Korea

Tidligere president Jimmy Carter har blitt bedt om å ikke uttale seg om Nord-Korea av Trump-administrasjonen, men tilbyr seg likevel nok en gang å reise til det asiatiske landet i et forsøk på å dempe spenningen.

USA-CARTER/NORTHKOREA

Den tidligere amerikanske presidenten Jimmy Carter har vært i Nord-Korea flere ganger og i 1994 klarte han å overbevise landet om å legge atomprogrammet på is. Nå tilbyr han seg å mekle igjen.

Foto: John Amis / Reuters

– Jeg ville reist, ja, sier 93 år gamle Carter i et intervju med The New York Times.

Det er ikke første gang den erfarne forhandleren og mekleren tilbyr sin hjelp i spørsmålet om Nord-Korea.

I 1994 reiste Jimmy Carter, som var USAs president fra 1977 til 1981, til Pyongyang for å forhandle med landets tidligere leder, Kim Il-sung, som er bestefar til nåværende leder, Kim Jong-un, om Nord-Koreas atomprogram. Det skjedde på vegne av president Bill Clintons administrasjon.

Han understreker i intervjuet at han ikke har blitt spurt av Trump-administrasjonen om å dra til Nord-Korea, men la til at han har sagt til Trumps sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster at han er tilgjengelig hvis de trenger ham.

Men det tilbudet er det svært lite sannsynlig at han kommer til å få.

Bedt om å ti stille

Donald Trump er alt annet enn fornøyd med at Jimmy Carter til stadighet blander seg inn i Nord-Korea-spørsmålet, og mener den tidligere presidenten undergraver den nåværende administrasjonens arbeid.

I forrige måned meldte amerikanske medier at Trump sendte tjenestemenn fra det amerikanske utenriksdepartementet til Carters hjem i delstaten Georgia for å be ham om å slutte å uttale seg offentlig om Nord-Korea.

Den samme skal ha vært tilfelle i april i år da statssekretær Brian Hook fra utenriksdepartementet besøkte Carter og uttrykte bekymring for at hans offentlige oppfordringer til samtaler og forsoning med Nord-Korea kunne skade administrasjonens arbeid med å legge press på det asiatiske landet, skrev Financial Times.

Artikkelen fortsetter under bildet

North Korea Carter Jimmy Carter, Kim Yong Nam

Carter har vært på beøk i Nord-Korea flere ganger. Her er han i landets hovedstad Pyongyang i 2011 og hilser på Kim Yong-nam, presidenten for Nord-Koreas parlament og en av landets viktigste politikere.

Foto: ’©‘N’ʐMŽÐ / Ap

Bekymret

Nord-Koreas leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump har den siste tiden ført en krass ordkrig mot hverandre i kjølvannet av at Nord-Korea har utført flere prøvesprengninger.

Trump har kalt Kim Jong-un for «rakettmannen» og truet med å «totalt tilintetgjøre Nord-Korea», mens nordkoreanerne har svart med å kalle den amerikanske presidenten en «mentalt forstyrret person full av stormannsgalskap», og truet med å sende missiler mot USA.

Det bekymrer Jimmy Carter.

– Jeg er også redd for at det skal utvikle seg. Jeg vet ikke hva Nord-Korea kan komme til å gjøre, for de ønsker å redde sitt regime, sier han til den amerikanske avisen.

Artikkelen fortsetter under videoen

Trumps første tale i generalforsamlingen

SE VIDEO: Donald Trump benyttet sin første tale i FN til å lange ut mot Nord-Korea og Iran.

– Kan komme til å bruke atomvåpen

Han legger til at Kim Jong-un gjør ham mer nervøs enn hans far, Kim Jong-il, og at den nordkoreanske lederen kan finne på å gjøre noe preventivt dersom han føler at Trump vil gjøre et trekk mot ham.

– Jeg tror han nå har avanserte atomvåpen som kan ødelegge Koreahalvøya, Japan og noen av våre nærliggende territorier i Stillehavet. Kanskje til og med ramme vårt fastland, sier Carter.

Den 93-årige demokraten sier at man ikke må stole på at Kina skal klare å holde nordkoreanerne i sjakk. Selv om Kim-Jong-uns far tok turer til Kina og utviklet samarbeid med kinesiske myndigheter, har ikke den nåværende nordkoreanske lederen samme fokus.

– Vi overvurderer sterkt Kinas innflytelse i Nord-Korea, spesielt overfor Kim Jong-un. Så vidt jeg vet har han aldri vært i Kina, sier den tidligere amerikanske presidenten.

SISTE NYTT

Siste nytt