I et epost-intervju med NRK sier professor i statsvitenskap Jean-Pierre Cabestan at det selvsagt vil bidra til å bedre forbindelsene til Kina at den norske regjeringen ikke vil møte Dalai Lama når han kommer til Norge 7. mai for å feire 25-årsjubileet for sin fredspris.
– Spørsmålet er om dette er den eneste prisen Norge må betale for at kineserne skal slutte med sin utfrysingspolitikk, sier han.
– Høy pris for «vennskap»
Professor Jean-Pierre Cabestan ved Hong Kong Baptist University.
Jean-Pierre Cabestan er professor i statsvitenskap og leder for Department of Government and International Studies ved Hong Kong Baptist University. Det er et av de ledende universitetene i byen og Cabestan er en av de viktigste autoritetene på Kinas myndigheter og styresett.
Hong Kong var opprinnelig en britisk koloni, men ble en del av Kina i 1997. Byen har likevel fått beholde friheter som resten av Kina ikke har, som ytringsfrihet og trykkefrihet. Universitetene er også mye friere enn i resten av Kina.
- Les også: – Norge må stå opp mot Kina.
- Les også: Kina taus om norsk «belønnning» etter Dalai Lama-nei
– Trenger Norge virkelig å være en av Folkerepublikken Kinas venner?
Professor Jean-Pierre Cabestan stiller det retoriske spørsmålet, og gir selv svaret:
– Jeg tviler sterkt på det. Norge som samfunn og økonomi har jo vært i full vigør, til tross for en nedgang i salget av laks til Kina.
– Innrømmelser gir nye krav
I likhet med andre intellektuelle NRK har snakket med, tror ikke Cabestan at Kinas regjering vil slutte å presse andre, mindre land hvis de først begynner å gi etter.
– Å gi etter for press fra Kina føre ikke til noe annet enn krav om nye innrømmelser, sier professoren.
De fleste akademikere og journalister i Kina takker høflig nei når NRK spør om intervjuer, av frykt for at myndighetene kan slå ned på dem.
All virksomhet på universitetene er nøye kontrollert av Kinas kommunistiske parti, i likhet med presse og kringkasting som er statlig og under streng sensur.
Noen er likevel villige til å snakke med oss underhånden og med løfte om ikke bli sitert med navn.
Flere tror at Kinas regjering ønsker å opprettholde det dårlige forholdet til Norge, for på den måten «å drepe kyllingen for å skremme apen» - som det heter i et gammelt kinesisk ordtak.
Betydningen er: Man knuser en liten og ubetydelig aktør for å sende et signal til andre om at de må passe seg.
Kinesernes taktikk ser ut til å virke. Flere statsledere nekter nå å ta imot Dalai Lama eller gjøre noe annet som kan oppfattes som provoserende av Kinas regjering.
Når til og med den knuste kyllingen har begynt å unnskylde seg, kan nok myndighetene i Beijing se sin framgangsmåte som vellykket.